>IJsbeer Dierenrijk mogelijk zwanger

>Als er een zwangerschapstest voor ijsberen bestond, dan zou Dierenrijk direct in de rij staan bij de drogist. IJsbeer Beja vertoont immers alle symptomen van ‘zwanger zijn’. Maar, omdat er geen test bestaat wachten de dierverzorgers in spanning af. Als Beja voor nageslacht zorgt, zou het voor het eerst zijn dat er één of meerdere jongen worden geboren in Dierenrijk. Bovendien is Beja (22) dan één van de oudste ijsberen die in Nederland voor nageslacht zorgt.

Na het overlijden van de 28-jarige ijsbeer Thumble in augustus, is er nu een stuk vrolijker nieuws te melden vanuit het ijsberenverblijf in Dierenrijk: Beja is waarschijnlijk zwanger. Veel symptomen wijzen erop dat een kleine ijsbeer in aantocht is: zij zondert zich steeds af, wordt wat dikker, is gek op vette haring en op zoek naar een hol. Door middel van een camera en microfoon kunnen zij op afstand in de gaten houden of Beja in december daadwerkelijk voor nageslacht zorgt.
Een vrouwtjesijsbeer heeft een draagtijd van ongeveer acht tot negen maanden. Gemiddeld baren ze één tot vier jongen per worp. IJsberen leven doorgaans solitair, behalve moeders met hun jongen. Zij blijven gemiddeld 2½ jaar bij elkaar na de geboorte. Een ijsberenjong weegt bij de geboorte ongeveer 600 gram. In Dierenrijk leven vier ijsberen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.