>Kerst op een Duits kasteel

>Thüringen was eeuwenlang versnipperd in allerlei minivorstendommetjes. De vele kastelen leveren ook dit jaar het perfecte decor voor sfeervolle kerstmarkten. Dat mensen elkaar met kerst überhaupt cadeautjes geven is te danken aan Maarten Luther. De beroemde kerkhervormer wilde van de katholieke heiligenverering af en zette daartoe vanaf 1535 een offensiefje in om pakjesdag te verschuiven van 6 naar 25 december. Op de  Wartburg in Eisenach is Luther’s Stube – het kamertje waar hij hard aan zijn hervormingsplannen werkte – nog in oorspronkelijke staat te zien. Maar de komende weken brengen ook harpklanken, goochelaars, glasblazers en poppenspelers de middeleeuwen weer tot leven op de burcht, waar een historische kerstmarkt plaatsvindt.
Voor een barokke kerstbeleving is er het imposante  Schloß Heidecksburg in Rudolstadt met een knusse kerstmarkt op de binnenplaats. Leuk voor kinderen is de tentoonstelling Rococo en miniature, een geweldige fantasiewereld vol kleine kasteeltjes, koetsjes en miniatuurfiguurtjes. Ook in Schloß Burg, Schloß Wilhelmsburg en Schloß Kochberg zijn kerstmarkten.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.