>Kersttradities in Salzurgerland

>

>Kersttradities in Salzurgerland 9

Feesten en plechtigheden vormen een vast onderdeel van de cultuur in het SalzburgerLand. In de loop van tientallen jaren zijn ze vast verankerd in de plaatselijke gebruiken. Zo staan er In het SalzburgerLand al voor het kerstfeest allerlei traditionele feestelijkheden op de kalender. De festiviteiten gaan door tot en met Driekoningen en de kerstperiode wordt uiteindelijk afgesloten op 2 februari met de Maria Lichtmis.

Ter voorbereiding op de Kerst, vinden tijdens de adventtijd in het SalzburgerLand al diverse tradities plaats. Zo trekken er op de drie donderdagen voor Kerst, ook wel de “heilige Klöpfelnächte” genoemd, de bellers ofwel Anglöckler of Klöckler genaamd, van deur tot deur. Degene die opendoet wordt beloond met liedjes en gedichten. In de stad Salzburg en in veel bergdorpen is het ronddragen van een beeld van Maria een steeds vaker geziene traditie. Het beeld van Maria in verwachting wordt van huis naar huis gedragen, wat hoort bij het aankondigen van het kerstfeest. Het bezoek van het beeld van Maria brengt bescherming en zegen voor het huis en de mensen.
Lees het hele bericht


In de Kersttijd in het SalzburgerLand gaan de tradities gewoon verder. Twaalf avonden gelden als wierookavond, van het feest van St. Thomas (21 december) tot en met Driekoningen (6 januari). Op deze avonden dwaalt de “Perchta” rond, de beschermster van alleenstaande vrouwen. Het middelpunt van het kerstfeest is natuurlijk de kerstboom: een prachtig versierde boom, kaarsjes die zijn aangestoken en cadeaus die onder de taken verborgen liggen. Daarnaast is ook de kerststal een typisch kerstsymbool. In het SalzburgerLand lijken de herbergen waarin de geboorte van Jezus wordt uitgebeeld vaak op berghutten. De blijdschap om de geboorte van Jezus wordt getoond door het sterrenschieten in Salzburg al in de ochtend van 24 december.

Rond 5 januari gaan in een aantal dorpen in het Salzkammergut, de Flachgau, het Ennstal en Salzburg de klokkenluiders op pad. Groepen in het wit geklede mannen met fantastische hoofdtooien trekken door het dorp. De aanvoerders hebben een lange stok met klokken bij zich, alle andere klokkenluiders dragen een leren riem met klokken en belletjes eraan. Hun meest opvallende attribuut is hun hoofdtooi: beschilderde of artistiek beplakte papieren creaties in allerlei vormen, die van binnenuit verlicht worden. Met hun kleurige hoofddeksels en hun witte kleding brengen zij “licht” in de donkere winternachten en wensen ze de mensen geluk voor het nieuwe jaar.

In het Rauriser Tal gaat vanaf het einde van de middag op 5 januari de Schnabelperchten op pad, een soort heksen met een grote snavel, die komen controleren of alles wel schoon en opgeruimd is. Ze kondigen hun komst aan met een luidkeels “Kwa, kwa”, en o wee als ze nog ergens vuil vinden: “Dan zouden ze de luie meid de buik openrijten en de troep daarin stoppen” – de grote schaar die ze bij zich hebben heeft daarmee te maken. Ook hebben ze een mand bij zich, waar cadeautjes in kunnen. Het meest opvallende aan hun uiterlijk is de wel 50 centimeter lange snavel, waardoor ze op reuzenvogels lijken.

Met Driekoningen (6 januari) vinden grote Perchtenoptochten plaats, afwisselend in Gastein, St. Johann, Bischofshofen of Altenmarkt. De grote hoeveelheid maskerdragers is in de loop der tijd uiteengevallen in twee hoofdgroepen. De ene groep bestaat uit de goede geesten, de Schönperchten, die kunstige hoofddeksels dragen, de andere vertegenwoordigt de “Schiachen”, de slechten, met maskers met enorme horens. De beide groepen worden omringd door een grote hoeveelheid figuren uit de sagenwereld en het volksleven. De Perchten houden verband met het geloof in een goed jaar en de vruchtbaarheid van de grond.

Met Driekoningen trekken de kleurige Tresterers in Unken, Stuhlfelden en Zell am See van huis tot huis om de bewoners geluk en zegen voor het nieuwe jaar te wensen. De Tresterers horen bij de groep van de “Schönperchten”, de goede Perchten. Bij dit gebruik staat de kenmerkende sprongdans die ze in de boerderijen opvoeren centraal. Over de betekenis van deze dans lopen de meningen uiteen. Soms wordt hij in verband gebracht met het binnenhalen en stampen (trestern) van het graan, soms wordt verondersteld dat het stampen dient om de grond en de akkers te wekken. De groep van Tresterers wordt begeleid door muzikanten, enkele lelijke “Schiachperchten”, de hansworst en andere figuren uit het volksleven.

Met het feest van Maria Lichtmis eindigt de kerstperiode: op deze dag worden de laatste kerstbomen afgevoerd, de kerststallen weer naar zolder gebracht en de huiskamers opgeruimd. Dit was voorheen ook de dag waarop knechten en meiden van dienst veranderden. De betekenis van de dag ligt tegenwoordig in de kerkelijke zegening van de kaarsen, waarvan het licht als verwarmend en reinigend element en als symbool van het leven kan worden beschouwd. Net zoals 2 februari al lang niet meer de betaaldag is voor het personeel van de boeren, is de rol van kaarsen als verlichting uitgespeeld sinds de komst van de elektriciteit.
Meer informatie SalzburgerLand: www.vakantie.salzburgerland.com

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.