>Expositie over Aap, Noot, Mies

>Staatssecretaris Sharon Dijksma zal op vrijdag 19 februari de tentoonstelling aap noot mies openen in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. In 2010 is het 100 jaar geleden dat het leesplankje met de beroemde woorden aap noot mies op de markt kwam. Generaties schoolkinderen leerden lezen met dit leesplankje, de bijbehorende vertelselplaat, het letterdoosje, het leesboek en het klassikale leesbord. In deze overzichtstentoonstelling, die van 20 februari tot en met 22 augustus 2010 in het Onderwijsmuseum te zien is, zijn naast dit beroemde plankje nog vele andere varianten te zien. Op zaterdag 20 februari a.s. zal het museum voor iedereen gratis toegankelijk zijn.
Het leesplankje is ontworpen door de onderwijzer M.B. Hoogeveen, die een klassikale versie van het leesplankje in zijn klas gebruikte voor het leesonderwijs. Deze versie van het plankje werd nooit uitgegeven. Pas een paar jaar later, in 1897, ontwierp Hoogeveen een leesplankje dat door uitgeverij M.D. Brinkgreve in Deventer werd uitgebracht. Dit plankje begon met de woorden raam roos neef fik gat. De meningen over dit plankje waren lang niet altijd even positief. Het succes kwam pas vanaf 1910, toen de leesmethode overgenomen werd door uitgeverij Wolters. Zij gaven illustrator Cornelis Jetses de opdracht om de tekeningen op het plankje te maken.

In 1931 werd de methode aangepast en verscheen er ook een nieuwe versie van de vertelselplaat bij de verbeterde leesplank. In deze nieuwe versie zijn de figuren aangepast aan de mode van de tijd.
Niet iedereen zal zich het leren lezen met het leesplankje aap noot mies herinneren. Zo werd er voor het katholieke onderwijs door de Tilburgse Frater E. Becker het leesplankje ontworpen met de woorden: aap roos zeef. En ook voor de leerlingen in de voormalige kolonie Nederlands-Indië werd er een speciaal leesplankje gemaakt. Dit plankje begon met de woorden jaap gijs dien.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.