>Olifantenparade in Emmen

>Vanaf Hemelvaartsdag, 13 mei, veroveren 75 grote en 75 kleinere kunstolifanten de straten van Emmen: samen vormen zij een bijzondere openluchttentoonstelling, de Elephant Parade, die zich inzet voor de bedreigde Aziatische olifant. De aanleiding voor deze spectaculaire tentoonstelling is het 75-jarig bestaan van Dierenpark Emmen. Het kunstproject valt samen met Elephant Parade Londen, waar vanaf mei meer dan 250 kunstolifanten het straatbeeld zullen opvrolijken.
Peter de Lange van Dierenpark Emmen: “Ons dierenpark bestaat dit jaar 75 jaar en dat gaan we groots vieren. De Elephant Parade is een geweldig initiatief, dat zich inzet voor de bedreigde Aziatische olifant. Het is een opzienbarende en feestelijke tentoonstelling, die prachtig aansluit bij ons park. Hier leeft namelijk de grootste olifantenkudde van Europa. En aangezien het thema van ons jubileum ‘Een Olifantastisch Jaar’ is, hebben we met de parade een geweldige aftrap.”


Ook de gemeente is enthousiast over de komst van de tentoonstelling: “We zeggen altijd ‘Emmen maakt meer mogelijk’ en dat maken we waar met deze internationale kunsttentoonstelling”, aldus burgemeester Cees Bijl van Emmen. De organisatie gaat nu aan de slag met het vinden van lokale ambassadeurs die het project willen ondersteunen.

Bedrijven hebben de mogelijkheid hun naam te verbinden aan de Elephant Parade door een of meer olifanten te adopteren. SNS Bank heeft als eerste hoofdsponsor 3 olifanten geadopteerd. Directeur Henk Eising: “Het is geweldig dat zo’n belangrijk kunstproject naar Emmen komt. Daarbij past deze maatschappelijke sponsoring perfect in het beleid van onze bank.  Ik roep alle Drentse ondernemers op om hetzelfde te doen. ”

Tal van bekende kunstenaars, designers en BN’ers verbonden al hun naam aan de olifantenparade, zoals Corneille, Jan des Bouvrie, Diane von Furstenberg, Henk Schiffmacher, Tord Boontje, Ilse DeLange en Ans Markus. Markus, Kunstenares van het Jaar 2009, zal ook voor de Elephant Parade in Emmen een kunstwerk beschilderen. Ook het internationale kunstenaarsgezelschap de Toyisten, initiatief van Emmenaar Dejo, maken een ontwerp.

Behalve bekende kunstenaars en BN’ers krijgen ook opkomende talenten de kans om een olifant te ontwerpen. Hiermee is de Elephant Parade een springplank voor creatieven. Vorig jaar leverde een ontwerpwedstrijd meer dan 2000 inzendingen op, waarvan er drie daadwerkelijk zijn tentoongesteld in Amsterdam. Voor de Elephant Parade in Emmen zijn zelfs 25 kunstolifanten gereserveerd voor kunstenaars uit de regio. De inschrijving voor deze wedstrijd is al geopend. Kijk op www.elephantparade.nl voor meer informatie.
In totaal zullen er 75 manshoge kunstolifanten in de stad en het park komen te staan. Naast deze 75 exemplaren van 1.50m hoog zal er op het terrein van Dierenpark Emmen een miniparade georganiseerd worden van 75 kunstolifanten van 75cm hoog. Deze olifantjes worden middels een scholencompetitie beschilderd door leerlingen uit de wijde omgeving, die hiermee ook de kans krijgen hun talenten te laten zien.

Vanaf Hemelvaart zullen de olifanten ruim 3 maanden lang te zien zijn in Emmen. Na afloop van de tentoonstelling, in september, worden alle beelden geveild onder leiding van veilinghuis Christie’s. Met de vorige edities in Rotterdam (2007), Antwerpen (2008) en Amsterdam (2009) is in totaal al meer dan 1,5 miljoen euro opgehaald. De netto opbrengst van de veiling is bestemd voor de Elephant Family, de grootste organisatie ter bescherming van de Aziatische olifant ter wereld. Deze stichting is opgericht door Mark Shand, reisjournalist, filantroop en maker van de BBC-documentaire Queen of the Elephants.
De Aziatische olifant wordt ernstiger bedreigd dan ooit tevoren. In 1960 leefden er in Thailand nog 40.000 olifanten, vandaag nog maar 3.500, waarvan slechts 1.500 in het wild. Met de opbrengst van de Elephant Parade gaat Elephant Family de strijd aan tegen het uitsterven van de dikhuiden, onder andere door het subsidiëren van olifantenziekenhuizen en het pachten van land waar de olifanten ongestoord kunnen bestaan.

Sinds de start in 2007 is de Elephant Parade enorm gegroeid. Oprichter Mike Spits: “We zijn overrompeld door het succes. Uit de hele wereld komen aanvragen om een Elephant Parade te organiseren, van Milaan tot Sydney. In de nabije toekomst zijn de kunstolifanten in ieder geval te zien in wereldsteden als Londen en Kopenhagen.” Ook de miniatuurolifantjes, handbeschilderde replica-versies van de originele, manshoge exemplaren, zijn niet aan te slepen. In Emmen zullen deze miniatuurtjes – in gelimiteerde oplage – te koop zijn in het Dierenpark.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.