>Primeur Twente: Wandelknooppunten

>De Fietsknooppunten als bewegwijzering hebben inmiddels bijna geheel Nederland veroverd. Zal dit met wandelknooppunten net zo snel gaan? Twente heeft de aftrap verricht. De wandelliefhebber krijgt nu in die regio de mogelijkheid om op een eenvoudige wijze zijn eigen route samen te stellen. Op de Fiets- en Wandelbeurs staat dit nieuwe wandelnetwerk uitgebreid in de schijnwerpers.
De afgelopen jaren is heel Twente voorzien van een uitgekiend systeem van bewegwijzering dat honderden kilometers aan bestaande èn nieuwe wandelingen met elkaar verbindt. In het totaal zijn er 423 rondwandelingen en een aantal doorgaande ‘Lange-Afstand-Wandelpaden’ (LAW’s) in dit systeem opgenomen. Al deze routes zijn in beide richtingen bewegwijzerd met vierkante heidepalen met de kleuren van de rondwandelingen en de LAW’s. Onderweg is het mogelijk om bij een genummerde keuzepuntpaal over te stappen op een route met een andere kleur. In totaal zijn er 1185 van deze keuzepunten. Op die manier zijn routes eindeloos met elkaar te verbinden. Ommetjes, half- en eendaagse wandelingen, meerdaagse tochten of thematische routes: alles is nu mogelijk in Twente.
Op de beurs laten makers en bedenkers van dit systeem zien hoe dit wandelnetwerk tot stand is gekomen en hoe het in de praktijk werkt. Aan de hand van reacties van gebruikers wordt duidelijk wat de voordelen voor de wandelaar zijn. Wandelen in Twente is meer dan het volgen van een systeem. Twente biedt de wandelaar een gevarieerd landschap van stuwwallen met verrassende doorkijkjes tussen de houtwallen. Traditionele zandpaden voeren van de heidegebieden naar de kabbelende Dinkel met de piepende watermolens. Twente heeft iets intiems.
Twente demonsteert eveneens uitgebreid de toepassing van nieuwe media, want het hele wandelnetwerk is op het Internet terug te vinden en ook toepasbaar gemaakt voor GPS-gebruikers – www.wandelenintwente.nl met o.m. een routeplanner. De allerlaatste technische mogelijkheid is om het netwerk via de mobiele smartphone te raadplegen. Twente helpt de bezoeker van de Fiets en Wandelbeurs op weg.
Het Twents Bureau voor Toerisme is op het Benelux-paviljoen van de Fiets en Wandelbeurs. Stand 11.G.50
De presentatie van Twents wandelnetwerk vindt plaats op zaterdag en op zondag om 16.00 uur in de Wandel Zaal.
De Fiets en Wandelbeurs vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 februari in de Amsterdam-RAI van 10 – 17 uur.  De toegang bedraagt 14 Euro, e-tickets in de voorverkoop via www.fietsenwandelbeurs.nl 11 Euro. Kinderen tot 12 jaar, onder begeleiding, gratis.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.