>Expositie: Het schip in in Utrecht

>

Vanaf 7 april is in het Volksbuurtmuseum een expositie te zien over de scheepvaart en rederijen in en rond Wijk C in Utrecht. Bijzonder aan deze expositie is de première van een 25 minuten durende film uit 1939 over de rederij ‘Reimus de Tijdgeest’. Deze film, opgenomen op de Nieuwe Kade, neemt de bezoeker mee op een bijzondere bootreis naar de havens van Rotterdam.
Eeuwenlang vervoerden men mensen en goederen over het water. Dat er al vroeg handel was blijkt uit de vondst van twee schepen uit de 11e eeuw en een stuk van een Vikingschip in een haven onder de huidige Kamer van Koophandel. Daarnaast lag Utrecht aan de zogenaamde ‘Keulse Vaart’, een belangrijke scheepvaartroute waarmee men van Amsterdam naar Keulen kon varen. Door verschillende oorzaken veranderde deze route nog wel eens maar in 1825 was de route de Amstel, Weespertrekvaart, Gaasp, Smal Weesp, Vecht, de Utrechtse Stadsbuitengracht en de Vaartse Rijn. Tot het eind van de negentiende eeuw kwamen iedere maand vele honderden schepen de Vecht op – en afvaren. Een Utrechter berichtte in 1874 dat er de afgelopen maand wel 1775 stoom – en zeilschepen waren gepasseerd. Ook via de haven op het Smakkelaarsveld kwamen veel beurtschepen binnen die heen en weer voeren tussen Leiden en Utrecht. Dit zorgde voor een economische impuls waarvan ook Wijk C profiteerde. Dat maakte het noodzakelijk dat er meer pakhuizen en aanlegplaatsen kwamen langs de singel. De Nieuwe Kade was hiervoor een geschikte plek en nadat de stadswallen waren gesloopt rond 1830 verrezen hier woningen en magazijnen die pasten in het plan Zocher. Met al die bedrijvigheid kwam er ook een nieuwe stadskraan en een stadswaag waar binnengekomen goederen gelost en gewogen werden. Op de Nieuwe Kade maar ook elders op de Singel en Oude Gracht vestigden rederijen die lijndiensten onderhielden, meestal ging het dan om agentschappen van grotere bedrijven die hun hoofdkantoor in Rotterdam of Amsterdam hadden. Zo kon men hier opstappen om naar bijvoorbeeld Middelburg of Nijmegen te varen. Praktisch het hele land kon men vanaf het water bereiken.

Toen op 4 augustus 1892 het Merwedekanaal geopend werd, maakten de Vecht, de Weerd – en Catharijnesingel geen deel meer uit van de Keulse Vaart. Langs de Nieuwe Kade echter bleven tot ver in de 20 eeuw nog rederijen en expediteurs hun bedrijf uitoefenen. In 1925 waren er nog ruim 193 actief in Utrecht met het vervoer van goederen. Enkele bekenden rederijen waren Vogelpoel en Noorwegen, Reimus De Tijdgeest, Snelleman, Schietschuitenveer, de Estafette en rederij de IJssel. Reimus de Tijdgeest, die uiteindelijk met elf schepen voer, was echter een Utrechts bedrijf dat het ook het langst heeft volgehouden.

Op de tentoonstelling zijn behalve de film ook documenten, een aantal scheepsmodellen, bouwtekeningen van schepen en vele foto’s te zien. Het Volksbuurtmuseum in de Waterstraat is geopend van di. t/m vrij. en zon. van 11.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling loopt tot 31 Mei.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.