>Koninklijk bezoek aan World Expo

>

Prins Willem Alexander en prinses Máxima bezoeken van 17 tot en met 19 mei Shanghai in het kader van de Nederlandse Dag van de World Expo 2010 Shanghai. De internationale tentoonstelling heeft als thema ‘Better city, Better life’. Ruim 192 landen en internationale organisaties tonen hun ideeën voor leefbare steden in de 21e eeuw.
De Prins en Prinses worden 18 mei officieel ontvangen door de Chinese overheid. Vergezeld door M.J.A. Van der Hoeven, minister van Economische Zaken, bezoeken zij het paviljoen van China en Shanghai. Aansluitend bezoekt het gezelschap het Nederlandse paviljoen ‘Happy Street’. Deze straat met huisjes is gebouwd in de vorm van een acht, het Chinese geluksgetal. Elk huisje toont hoe innovatief en duurzaam Nederland omgaat met ruimte, energie en water. Thema’s zijn onder meer waterzuivering, computertechnologie en zonne-energie. Daarnaast is elk huisje in een andere architectonische stijl gebouwd en vormen samen de Nederlandse architectuurtraditie.
Na het Nederlandse paviljoen, wordt het Rotterdamse paviljoen bezocht. In het paviljoen ‘Rotterdam Water City’ staan centraal: water, klimaat, waterbescherming en vernieuwende oplossingen op dit terrein. Bezoekers kunnen onder andere een levensechte dijk bekijken en een waterplein dat grote hoeveelheden regenwater kan verwerken. ’s Avonds wonen de Prins en Prinses een dansvoorstelling bij van het Nederlands Dans Theater II.
Op de dag van aankomst, 17 mei, bezoekt het Paar het Dutch Culture Centre (DCC) in het Jing’An district in het centrum van Shanghai. Dit tijdelijke centrum voor Nederlandse en Chinese cultuur is officieel onderdeel van de World Expo en moet gaan bijdragen aan een duurzame samenwerking tussen Nederlandse en Chinese cultuurprofessionals in de toekomst. In het DCC worden van 6 maart tot 6 september zeven grote tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van beeldende kunst, fotografie, mode, vormgeving, architectuur en stedelijke planologie. Het programma is samengesteld door the Netherlands China Arts Foundation (NCAF) in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Op woensdag 19 mei maakt het Paar een rit in de Maglev, een magneettrein die passagiers met snelheden van 400 km per uur van de luchthaven naar het centrum van Shanghai vervoert. Het bezoek wordt afgesloten met een programma in de ‘green building’ van DSM Shanghai. De Prins en Prinses krijgen in een laboratorium een demonstratie over voedselinnovatie en een presentatie over verantwoord gebruik van energie en water in DSM-vestigingen in China.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.