>Pelgrimsroute viert jubileum

>

 
Puentela Reina

De Spaanse regio Navarra staat dit jaar in het teken van misschien wel de beroemdste pelgrimsroute ter wereld: de Camino de Santiago de Compostella. Twee belangrijke routes van deze inspirerende pelgrimstocht, die ook wel de Sint Jacobsroute wordt genoemd, lopen door de regio Navarra. Elk jaar dat 25 juli, de naamdag van de Heilige Apostel Jacobus, op een zondag valt is een heilig jaar. Het heilige jaar werd afgelopen maand ingeluid in de Navarrese plaats Orreaga/Roncevalles door de prins van Spanje, Felipe de Borbon, ook wel bekend als de prins van Asturias. De regio is dit jaar met haar rijke culturele agenda de place-to-be voor elke wandel – en cultuurliefhebber.

De populaire pelgrimstocht naar finis térrae ( het einde van de wereld ) oftewel naar de stad Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje, vindt haar oorsprong in de Middeleeuwen. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jacobus, één van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. In 1179 schonk paus Alexander III in zijn pauselijke brief “Regis Aeterna” de jubileumgenade, aan de kerk van Santiago. Dit betekent dat ieder jaar dat 25 juli, de naamdag van de Heilige Apostel Jacobus, op een zondag valt, alle gelovigen hun zonden vergeven worden. Om die genade te verkrijgen moeten de gelovigen in een heilig jaar naar Santiago de Compostella reizen, de kathedraal bezoeken, bidden, biechten en ter communie gaan. 2010 is één van deze heilige jaren.

Navarra, ook wel bekend als de deur van de Camino de Santiago, staat dit jaar in het teken van het heilige jaar van Santiago de Compostella. Afgelopen maand is het heilige jaar 2010 ingeluid in de Navarrese plaats Orreaga/Roncevalles door de Prins Felipe van Spanje.
De Gobierno de Navarra heeft een special promotieplan in werking gesteld om het jaar te vieren. Men is hard aan het werk geweest om verschillende kerken, kloosters en jeugdherbergen te renoveren zodat alles er goed uitziet voor de vele wandelaars die worden verwacht het komende jaar. Ook zal er een hulplijn zijn waar de pelgrims terecht kunnen voor vragen. Natuurlijk kan Navarra niet achterblijven bij de moderne technologie; er zullen verschillende oplaadpunten voor laptops en mobiele telefonie zijn met USB poorten.

Er zijn vele verschillende routes naar Santiago de Compostella. Hiervan lopen er twee door Navarra. De Franse route, die langs de plaats Luizaid/Valcarlos loopt en de Aragonese route, lopend langs Sangüesa, Leyre of Eunate. Beide routes komen uit bij Puente de la Reina, een middeleeuws stadje en kruispunt van de twee voornaamste vertakkingen van de Camino de Santiago. Vorig jaar volgden meer dan 52.000 pelgrims uit 80 verschillende landen de route langs Orreaga/Roncevalles. Ook dit jaar verwacht de regio duizenden pelgrims die de Navarrese routes zullen bewandelen. Meer informatie Navarra: www.turismo.navarra.es

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.