>Broedende kolibrie in Drenthe

>In de tropische vlindertuin van Dierenpark Emmen zit een Amazilia-kolibrie te broeden op twee eitjes, die beide niet groter zijn dan een doperwtje. Het vrouwtje dat zelf maar 9 centimeter groot is en 5 gram weegt, draait in haar eentje op voor het uitbroeden van beide eitjes. Vaders bemoeien zich niet met hun nakomelingen. Ze moet dus straks ook alleen de beide jonkies grootbrengen. Als een kolibrietje uit het ei kruipt, weegt hij maar 0,5 gram, maar heeft direct een grote honger. Moeder kolibrie is dan constant bezig met vangen van tientallen fruitvliegjes en het drinken van nectar om vervolgens het mengsel aan haar jongen te voeren. De kolibrie broedt in alle rust achter de schermen van de vlindertuin, maar de nakomelingen mogen straks tussen de tropische vlinders vliegen. Omdat kolibries in dierentuinen maar zelden tot voortplanten komen, is het park zeer ingenomen met dit bijzondere broedgeval. De kolibries spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van spinnen in de vlindertuin. Ze pikken namelijk spinnetjes uit het web en de vrouwtjes gebruiken de webdraden bij het bouwen van een nest. Zo bestrijden ze op biologische wijze de spinnen, die een bedreiging vormen voor de vlinders in de vlindertuin. De kolibries zijn dus erg nuttig in de vlindertuin en dankzij hun indrukwekkende vliegkunsten ook nog eens een spectaculaire attractie voor bezoekers.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.