>Hoge Veluwe viert verjaardag

>

 Het Nationale Park De Hoge Veluwe is aan het begin van de 20ste eeuw gesticht door het echtpaar Anton en Helene Kröller-Müller. Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe is 75 jaar geleden opgericht om het voortbestaan van het Park te garanderen. Met succes. Premier Jan Peter Balkende noemde het Park al eens de groene schatkamer van Nederland. Het Park viert zijn 75e verjaardag met alle bezoekers.

Wie jarig is, trakteert. Het Park heeft daarom tal van acties en activiteiten voor zijn bezoekers georganiseerd. Zo is er iedere zaterdag in de maanden mei t/m augustus (26 juni uitgezonderd) een unieke jubileumexcursie onder leiding van de natuurgids. Iedere zondag in deze maanden laat de natuurgids bezoekers de mooiste plekjes zien tijdens de speciale jubileumwandeling.

Bezoekers kunnen in de filmzaal van het Bezoekerscentrum de tentoonstelling “75 jaar NP De Hoge Veluwe” bekijken. Verder is er een nieuwe cultuurhistorische wandelroute aangelegd in het centrumgebied van het Park, het Landschappenpad. Deze prachtige wandeling toont de diverse landschappen die het Park rijk is. Deze wandeling is ook toegankelijk voor minder validen en kinderwagens.

Ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen in de meivakantie (1 t/m 9 mei) deelnemen aan de spannende speurtocht “Speuren naar sporen rondom het Jachthuis” waar ze onder andere sporen leren herkennen en wateronderzoek kunnen doen. Meer informatie over het jubileum en de acties en activiteiten is te vinden op www.hogeveluwe.nl.
Omdat het Park niet kan bestaan zonder zijn Beschermers die het Park steunen via de aanschaf van de Beschermerkaart, zijn ook voor hen jubileumactiviteiten georganiseerd. Naast deze activiteiten hebben zij ook de voordelen van een Beschermerkaart, zoals gratis parkeren bij de Parkentrees, 10% korting bij de Koperen Kop en de digitale nieuwsbrief. Jaargenoten van het Park, dus iedereen die in 1935 geboren is, kunnen een gratis jaarkaart aanvragen.
Speciaal voor het jubileum hebben auteurs E. Pelzers en W.H. Nijhof het Hoge Veluwe Boek geschreven, uitgebracht door Uitgeverij Waanders uit Zwolle. In dit prachtig geïllustreerde boek wordt niet alleen de geschiedenis van het Park beschreven, maar krijgt de lezer ook een tour door de natuur en cultuur van dit bijzondere Park. Het is vanaf 24 april te verkrijgen in de Parkwinkel in het Bezoekerscentrum.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland en voert een subsidieonafhankelijke exploitatie. Het Park bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Er is een grote diversiteit aan planten- en diersoorten en het Park herbergt uiterst zeldzame Rode Lijst-soorten. Samen met het Kröller-Müller Museum, de beeldentuin en het Jachthuis Sint Hubertus vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur. Het Park wordt jaarlijks bezocht door ruim 500.000 betalende bezoekers.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.