>Op je 7e op ponykamp

>“Ik wil op vakantie gave dingen doen, zoals abseilen!” “Wat moet ik nou in Drenthe?” Als het om vakantie gaat, hebben jongeren een duidelijke mening. Het is ook fantastisch om in je jeugd al je dromen zoals golfsurfen, skydiven of theater spelen op de Ramblas waar te maken. En dat kan allemaal, op een jongerenreis. Een groot aantal jongeren kiest tegenwoordig zelf zijn vakantie uit. En hun ouders vinden dat oké.  Bij Vinea, volgens eigen zeggen de grootste Nederlandse reisorganisatie voor jongeren, kun je vanaf je 7e al op vakantie. Ponykamp in het Brabantse Bergeijk, slapen bij de dolfijnen in het Dolfinarium of zeilen in Friesland: het is allemaal mogelijk. Meestal worden de jonge deelnemers vergezeld door een vriendje of vriendinnetje, maar bijna net zo vaak komen ze alleen.

“Gaat zoiets wel goed?” zal de gemiddelde ouder zich afvragen. Piet-Hein Herfkens, directeur van Vinea Vakanties aan het woord: “De jongere deelnemers worden vooral gekenmerkt door hun onbevangenheid: Ze maken snel nieuwe vriendjes en vinden het geweldig om van alles te doen. Onze vakanties bieden hiervoor een groot scala aan mogelijkheden. Natuurlijk hebben ze wel eens last van heimwee of andere zaken, maar dan staan onze ervaren reisleiders paraat om ze te helpen. De kinderen zijn over het algemeen heel gemotiveerd om alleen op vakantie te gaan. Het gebeurt dan ook zelden dat een deelnemer zijn of haar vakantie voortijdig afbreekt.”
Het klinkt natuurlijk heel mooi, maar hebben jongeren echt zo’n sterke wil? Ja, zo blijkt uit een onderzoek onder 932 jongeren tussen de 7 en 19 jaar. Van alle 15 – en 16 jarigen die zelf op vakantie gingen, nam meer dan de helft zelf het initiatief. En maar liefst 75 % van hen zocht geheel zelfstandig zijn of haar vakantie uit. Waar de jongere vakantiegangers nog iets vaker door ouders op gang worden geholpen,  vindt de grote meerderheid van de 17 – en 18 jarigen geheel zelf de reis die bij ze past. Feit is dus dat de Nederlandse jeugd initiatiefrijk en enthousiast is om begeleid op golfsurfkamp te gaan of een culturele rondreis door Italië te maken.
Natuurlijk moeten de jongeren toestemming van hun ouders krijgen om op groepsvakantie te gaan. Maar wat bezielt ouders om hun kind zomaar, onder toezicht van iemand anders, op vakantie te laten gaan? Herfkens:  “Natuurlijk is het voor beide partijen (ouder en kind, red) erg spannend om voor het eerst een tijd lang zonder elkaar door te brengen. Wij krijgen ook telefoontjes over: Hoe zit het nu met slapen, eten, busreis en heimwee?  Het is fijn dat we hen dan gerust kunnen stellen: Jongens en meisjes slapen apart, onder de 16 wordt er geen alcohol gedronken en er is 24 uur per dag reisleiding aanwezig die goed op ze let. Maar buiten dat zijn ouders vaak erg gemotiveerd om hun kinderen alleen op vakantie te laten gaan. Hij/zij is immers samen met leeftijdsgenoten, kan op vakantie veel nieuwe dingen leren en het is goed voor de sociale vaardigheden van een kind.”
Meer informatie:  www.vinea.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.