Op vakantie met een vlot

Een glooiend landschap, beboste heuvels, ruimte en rust. Klarälven, de rivier in het hart van de typisch Zweedse regio Värmland, leent zich uitstekend voor een actieve vakantie voor het hele gezin. Per fiets bijvoorbeeld, maar nog stoerder is per houten vlot. Fantastisch voor de kids en heel leuk voor de ouders.

Zelfs voor eenoudergezinnen draait de Klarälven haar hand niet om. Sverige Flotten (www.sverigeflotten.com/nl) bij Branäs biedt kant-en-klare vlotten aan. Zo houd je energie over voor het genieten van het rustig stromende water (circa 2 km/uur), voor het op koers houden van het vlot en voor het aanschouwen van de fraaie, groene oevers.
Vildmark i Värmland (www.vildmark.se) viert zijn 30-jarig jubileum met een avonturenweek voor het hele gezin. Van 28 augustus tot en met 4 september kies je voor een speciale jubileumprijs uit een aantrekkelijk ‘outdoormenu’, voor zowel beginners als meer ervaren actievelingen. Vlotbouwen en varen is een van de onderdelen, maar zo ook kanoën door stroomversnellingen, een beversafari, een gps-navigatietocht, barbecueën in de vrije natuur, trektochten door het bos en een touwbaan over water. Alles onder begeleiding en met een duidelijke instructie vooraf.


Waterworld Sweden (www.waterwold-sweden.com) combineert vlotvaren en andere avontuurlijke activiteiten met een romantische bed & breakfast: ruime kamers in een omgebouwde stal in Olsäter. Eten doe je bij Erik Daleweij en Vanessa de Vries in de keuken.
Wie de Klarälven helemaal in eigen tempo wil ontdekken, kan natuurlijk ook per fiets de omgeving verkennen. Een voormalige spoorbaan op de oevers van de rivier is omgetoverd in een 210 kilometer lang verhard fietspad (Klarälvsbanan/-leden), van Sysslebäck in het noorden tot het schiereiland Hammarö in het zuiden. Dit schiereiland ligt in Zwedens grootste meer Vänern.

Vänern heeft zijn eigen rijk van honderden eilanden en tienduizenden rotsen (scheren). De ontdekking begint bij het eindpunt van de Klarälvfietsroute op Hammarö. Nieuw bij is het petit Hammarö Skärgårdsmuseum (scherenkustmuseum). In de zomer kun je hier vandaan met lokale vissers het meer op – voor een ontdekking van het natuurgebied per bootje of voor het vissen naar verse zalm. Je hebt geen sportvisvergunning nodig. Voor vissen in Vänern geldt het Zweedse allemansrecht: mits je respect hebt voor de natuur, mag je er vrij gebruik van maken.
Het Skärgårdsmuseum ligt bovendien aan een van de pelgrimspaden van Värmland, dat wordt geïllustreerd met een pittoresk houten kerkje pal naast het museum. Vergeet tussen de activiteiten door natuurlijk niet te genieten van een kop koffie, thee of limonade met koekje in de rustige tuin van Hammarsgård, met uitzicht over het meer Vänern.

Klarälven, of ‘de heldere rivier’, is vroeger gebruikt voor het transport van gekapte bomen en ijzererts. Het is een van de langste, natuurlijke waterwegen van het land. De rust, de ruimte, de natuur en de prima voorzieningen maken de oevers van de Klarälven en de regio Värmland ideaal voor gezinnen met kinderen, maar ook voor andere reizigers bij wie het tempo niet snel en wild hoeft te zijn.
Niet zo gek dat de Värmland ook om te wonen populair is bij Nederlanders, bijna 800 Nederlanders vestigden zich de afgelopen jaren in de dunbevolkte regio. Een aantal van hen runt een toeristisch activiteitencentrum of een deel van de circa 25 overnachtingslocaties langs de Klarälven. Die variëren van eenvoudige houten huisjes en goed toegeruste campings tot pensions en luxere hotels. Ook de restaurants, de winkelcentra en het openbaar vervoer zijn berekend op bezoekers van alle leeftijden.

Wie kiest voor een tocht op of langs Klarälven, kan onderweg in de dorpen en stadjes rekenen op prima faciliteiten. Toeristeninformatiebureaus langs de route helpen reizigers verder op weg. Er zijn supermarkten en winkels met lokale producten (lanthandel, gästgiveri, herrgård), fietsenmakers, apotheken en medische posten. Je bent nooit verstoken van de noodzakelijke bevoorrading of hulp. Uitgebreid shoppen en even ‘ontsnappen’ aan de rust kan in Karlstad (59.000 inwoners) dat langs de rivier en aan het meer Vänern ligt.

In Hammarö, Karlstad, Olsäter, Munkfors, Uddeholm en Sysslebäck zijn fietsen te huur. Er is een actuele, duidelijke overzichtskaart (1:200.000) van de gehele Klarälvenfietsroute beschikbaar, evenals gedetailleerdere deelkaarten (1:100.000) van de Klarälvsbanan (zuid) en het Klarälvsleden (noord) met hun omgeving en points-of-interest als overnachtingslocaties, restaurants en activiteiten.
Kartorna o Natur Guiden is een klein boekje met verdere informatie over de natuur en het landschap langs de Klarälven. Kaarten en boekje zijn te krijgen bij de toeristeninformatiebureaus langs/rond de Klarälven of van tevoren te bestellen bij Toni Jonsson en Monica Swenson van het toeristeninformatiebureau van Munkfors, via [email protected]

Värmland ligt in het hart van Scandinavië, op drie tot vier uur afstand van de vliegvelden rond Stockholm (Arlanda, Bromma, Skavsta), Göteborg (Landvetter, Save/City), Linköping en Oslo (Noorwegen). Selecteer de voordeligste vlucht en reis verder met huurauto of openbaar vervoer richting Karlstad. Värmlands hoofdstad heeft tevens een eigen vliegveld, waar direct naartoe kan worden gevlogen vanaf Stockholm-Arlanda en Kopenhagen (Denemarken).
Wie liever met eigen auto of motor vanuit Nederland reist, kan gebruik maken van de Stena Line-veerverbinding Kiel – Göteborg en rijdt in drieënhalf uur over de west- en noordoever van het
enorme meer Vänern naar Karlstad. Dan ben je er tevens zeker van dat je ook bij een vulkaanuitbarsting op IJsland op de plek van bestemming in Zweden belandt.

Meer informatie:
Destination Värmland, www.destinationvarmland.se
VisitSweden, www.visitsweden.com/klaralven

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.