>Parijs krijgt drijvende tuinen

>Parijs heeft een revolutionair plan om de kades langs de rivier autovrij te maken. De wegen langs de Seine worden straks groene wandelpaden met terrassen en sportfaciliteiten. Nu razen er op de wegen langs de Seine in Parijs nog continu auto’s voorbij: zo’n 4.000 per uur tijdens de spits. Maar straks liggen er terrassen, volleybalvelden en wandelpaden. (…) Burgemeester Bertrand Delanoë (PS) van Parijs heeft afgelopen week een opzienbarend en ambitieus plan gepresenteerd om de kades langs de Seine nieuw leven in te blazen.
(…)Daarom wordt een traject van ruim twee kilometer, van net voorbij de Eiffeltoren tot het Musée d’Orsay, afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer. In totaal komt vier en een halve hectare beschikbaar voor voetgangers, fietsers, skaters en andere soorten ‘rustig’ publiek. Sport en ontspanning krijgen er voorrang. Het gemeentebestuur wil aan die oever een brede groene wandelpromenade aanleggen, met op het water platbodems met kassen vol planten. Er kan straks beachvolleybal worden gespeeld en er wordt een skatepark gebouwd. Langs de rivier komen ook een bloemenmarkt en een botanische tuin te liggen, als het aan Delanoë ligt.

Rond de beroemde Pont Alexandre III, die over de Seine ligt, wordt cultuur het sleutelwoord, met cafés, optredens en concerten. Tegenover het Musée d’Orsay komt een ponton in de Seine te liggen, waarop optredens kunnen worden georganiseerd, maar waar ook een immens filmdoek kan worden gespannen: een brede zwevende trap boven de oever dient dan als tribune. In de Seine zelf worden ook mini-eilandjes aangelegd, die toegankelijk zijn voor voetgangers. Die zijn al ‘de drijvende tuinen’ gedoopt, omdat ze dienen als een soort groene oase voor wandelaars. (Bron: De Standaard)

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.