>Tentoonstelling over Oranje Bitter

>De Verdieping van Nederland presenteert de tentoonstelling Oranje bitter, Nederland bevrijd!, in de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief in Den Haag. Op dinsdag 27 april wordt de tentoonstelling officieel geopend in aanwezigheid van ondermeer Ad van Liempt. Filmbeelden, foto’s en diverse documenten geven de bezoeker een contrasterend beeld van deze in het nationaal geheugen zo feestelijke bevrijding. De tentoonstelling is van 28 april t/m 4 juli geopend voor publiek.
Iedereen kent wel de beelden van de zwaaiende menigte langs de straten. Naast al deze blije gevoelens spelen ook verdriet, verwarring en angst voor afrekening met het verleden een grote rol. Alle Nederlanders die tijdens de oorlog aan de kant van de bezetter staan, worden berecht door speciaal ingestelde tribunalen en bijzondere gerechtshoven. Velen komen in interneringskampen terecht waar de bewaking regelmatig eigen rechter speelt. Aan de hand van uiteenlopende thema’s – Vrijheid, Foute keus, Verwoest land, Naar huis, Machtsstrijd en Soldatenvolk – biedt de tentoonstelling inzicht in deze schemerperiode. In de periode net na de bevrijding zijn er veel affiches, rijmprenten en briefkaarten gedrukt. Een deel van deze bijzondere documenten is te zien in de tentoonstelling.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie met een bijzondere formule. Om alle contrasten van de bevrijding zo scherp mogelijk in beeld te brengen, kozen samenstellers Martin Bossenbroek, Gerard Nijssen en Erik Willems voor een filmische opzet.
In mei en juni kunt u ook een film en lezingen bijwonen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van De Verdieping van Nederland. Uniek beeldmateriaal is te bekijken op de uitgebreide webexpositie www.deverdiepingvannederland.nl/oranjebitter. Of lees en schrijf zelf verhalen over de bevrijding op de website www.hetverhalenarchief.nl/bevrijding.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.