>Water ketent Nijpels aan Friesland

>

Nijpels in zijn sloep. 

‘Toen ik in 1999 na mijn benoeming als Commissaris van de Koningin in Friesland naar deze provincie kwam en mijn vrouw en ik domicilie moesten kiezen, viel ons oog op de waterrijke omgeving van De Koevorde, een prachtig rustig meer dat heel centraal ligt in het Friese merengebied. Want ja, als je naar Friesland gaat, dan verheugt een mens zich op dat vele water waar je kunt varen, zeilen en zwemmen,’ zegt Ed Nijpels, die na zijn afscheid samen met zijn echtgenote Elsbeth op hun woonboerderij in Dijken is blijven wonen.
‘Verhuizen was voor ons geen optie,’ aldus het tweetal.

Ed Nijpels is verknocht geraakt aan de watersport: ‘Inmiddels wonen wij hier elf jaar en iedere dag genieten wij van het groen en het water. Wij hebben natuurlijk een boot gekocht – een sloep – en leerden varend de regio nog beter kennen. Wij ontdekten hoeveel mensen genieten van de watersport, in het bijzonder van het zeilen. Wat de Friese meren bijzonder maakt is dat veel natuurlijke omzomingen van het water nog ongeschonden zijn. Uit onderzoek is gebleken dat watersporters en recreanten de natuur in Friesland hoog waarderen.’

Elsbeth Janmaat, zoals ze door het leven gaat, is een nog ferventer watersporter dan haar man. Ze houdt heel erg van zeilen. Dat doet ze in een Randmeer. ‘Een reuze gemakkelijke en comfortabele zeilboot met een kielzwaard zodat je ook op ondiepe water kunt zeilen. Dikwijls neem ik een vriend of vriendin mee want Ed is niet zo’n zeiler. Zelfs neem ik wel eens aan een wedstrijd deel, zoals tijdens het Langweerder kermisweekend. Zeilen betekent voor mij een heerlijke ontspanning en naar mijn beleving kun je dat nergens beter doen dan in Friesland,’ aldus Elsbeth.

Haar man mag graag op het water vertoeven. Als commissaris was hij niet weg te slaan bij het skûtsjesilen: ‘Ik vind dat een Friese commissaris zich moet laten zien tijdens zulke hoogtijdagen. Maar een bezoek brengen aan het skûtsjesilen betekende ook een fantastisch uitstapje.’

Eenmaal in de drie jaar wordt in Friesland door onze vaderlandse captains of industry gestreden om de Friso Bokaal. De zeilwedstrijd wordt gehouden op het Sneekermeer met skûtsjes van de SKS. Driemaal was Ed Nijpels gastheer en hij bewaart er dierbare herinneringen aan: ‘Dan zie je hoeveel wind en water met een mens doen. Onze topmannen blijken dan kwajongens. Elke keer weer zeggen ze dat het een van de mooiste dagen van hun leven is. Een vaarvakantie in Friesland moet je dus een keer hebben beleefd!’

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.