>Caribisch volksfeest van drie maanden

>Op 7 mei begint op Barbados alweer het Crop Over festival. Dit jaarlijks terugkerende feest duurt maar liefst 3 maanden. Ooit begonnen om het binnenhalen van de rietsuiker oogst te vieren, nu excuus om wekelijks te feesten. Het Crop Over festival is een uniek Barbadiaans festival, dat stamt van oogstfeesten uit twee culturen – Engeland en West Afrika. Vroeger vierde elke plantage zijn eigen oogstfeest. Deze vonden plaats bij de molen, een belangrijke plek waar de eerste oogst heen moest voor de verwerking. Op het hoogtepunt van de suikerrietindustrie stonden er 500 windmolens op Barbados. Deze molens zijn – uiteraard-  door Nederlanders gebouwd en alleen Nederland had in die tijd meer molens per vierkante kilometer. Er vonden dus overal feesten plaats, met prachtige optochten  en rituelen en waar, naar goed West-Afrikaans gebruik, muziek en eten een belangrijke rol inspeelden. In de loop der tijd is het feest uitgegroeid tot het grootste nationale festival van Barbados dat zich kan meten met het carnaval in Brazilië en Trinidad. Al in mei vinden in de weekends de eerste festiviteiten plaats, in juni komt het lekker op gang, juli puilt uit van de feesten en op de eerste maandag van augustus is de finale: Grand Kadooment Day.
De climax van het Crop Over festival is het zogenaamde Grand Kadooment. Een groots carnaval waarmee oorspronkelijk het binnenhalen van de rietsuiker oogst werd gevierd. De Grand Kadooment parade vindt altijd plaats op de eerste maandag van augustus en is van zo’n kaliber dat het niet onderdoet voor het carnaval van Brazilië en Trinidad. Meer informatie op  www.barbadoscropoverfestival.com, Algemene informatie over Barbados op www.visitbarbados.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.