>De agenda van Zweden

>Dat in Zweden en dan met name in de regio Smaland genoeg te doen is bewijst onderstaande lijst met evenementen die er dit jaar plaatsvinden. Liefhebbers van oude tradities bezoeken één van de vele glasfabrieken in het Glasrijk (Glasriket), die komende zomer hun deuren openen voor het publiek. Hier zie je kunstenaars aan het werk, en bestaat de mogelijk om zelf glas te blazen. Maar ook meer moderne evenementen zoals festiviteiten rondom de Midzomernacht op 25 juni, zeilregatta’s en openlucht popmuziekfestivals zijn een bezoek meer dan waar. Een paar highlights:

Juni – begin september: Haringavonden in de zomer – Glasriket (het Glasrijk) “Hyttsill” (Hüttenhering) is een oude traditie uit de tijd dat de glasblazerijen ‘s avonds als verzamelplaats van de regio fungeerden. In de zomer werden zulke avonden regelmatig voor toeristen georganiseerd: Traditionele gerechten zoals haring en gebakken aardappels in combinatie met entertainment en demonstraties glasblazen.

24 april – 31 augustus: Glaskunst 2010 – Glasriket (het Glasrijk) In het laatste weekend van april gaat voor de 10e keer de grootste glaskunsttentoonstelling van Zweden van start (24-25 april). Rondom het thema Glas zijn er de hele zomer tentoonstellingen in verschillende glasfabrieken in de regio.

15 mei Oldtimer-ontmoeting kasteel Borgholm – Öland. De zogenaamde “veteranendag” wordt georganiseerd in de kasteelruïne van Borgholm, waar je verschillende Oldtimers kunt bewonderen.

28 – 29 mei: Bluesfestival – Mönstersås. Bluesfestival met Zweedse en internationale bluesmuzikanten in de binnenstad van Möntersås. www.bluesfestival.nu

Juni- augustus:. Glasblazen voor toeristen – Glasriket (het Glasrijk) Van juni tot augustus hebben bezoekers eenmalig de mogelijkheid om in de glasfabrieken van Kosta, Orrefors en Rosdala zelf glas te blazen, natuurlijk met behulp van professionele begeleiding.

12 – 20 juni: Circus in Glasriket – Glasriket (het Glasrijk). Circusartiesten, glasblazers en muzikanten nodigen jong en oud uit om de magische gebeurtenissen en het Circus van Glasriket te komen bewonderen. Kaarten zijn nu verkrijgbaar.  www.circusiglasriket.se  

25 juni: Midzomerfeest – Oostelijk Småland en Öland. Wellicht de meest bekende feestdag van Zweden. Traditioneel wordt bij midzomer de langste dag van het jaar gevierd. Er zijn veel privéfeesten. Openbare festiviteiten vind je onder andere bij Kasteel Borgholm en in Skäftekärr op het eiland Öland.

30 juni – 3 juli: Sweden Dance – Västervik. Dansfeest met live-muziek en workshops in kasteel Gränso, in de scherentuin van Västervik.

Juli – augustus. Muziek in Glasriket (het Glasrijk). Muziekfestival dat een lange traditie kent: Live-muziek op mooie locaties in Glasriket.

7 – 9 juli: Hultsfred Festival – Hultsfred. Het Hultsfred festival heeft zich in der loop van zijn 20-jarige bestaan, ontwikkeld tot één van de bekendste festivals van Europa. Hultsfred is het grootste muziekfestival van Zweden, met vandaag de dag zo’n 29.000 bezoekers. Op de 7 verschillende podia treden in totaal meer van 140 muzikanten op. www.rockparty.se

13 juli: Opera op kasteel Borgholm – Öland. Openlucht operavoorstelling in de kasteelruïne van Borgholm. www.olandsoperan.se

15 – 17 juli: Visfestivalen (muziekfestival) – Västervik. Voor de 45e keer wordt dit traditionele muziekfestival, met de beste Zweedse muzikanten in de hoofdrol, in de oude kasteelruïne van Västervik georganiseerd.  www.visfestivalen.se

16 – 17 juli: Öland Roots – Öland. “Roots Music Festival’’ is een muziekfestival in Sandbergen, waar verschillende Caribische muziekstijlen gedraaid worden waaronder Reggae en Ska.

14 juli: Viktoriadagen – Öland. Op deze dag wordt de verjaardag van kroonprinses Viktoria gevierd in het slot Solliden en de sportarena van Borgholm: Nationale dag van Öland.

21 – 24 juli. Archipelfeest met “Hasselörodden”- Västervik. Een archipelfeest met traditioneel “Hasselörodden” op 21 juli, historische boten maken de oversteek van het eiland Hasselö naar de vissershaven van Västervik.

16 – 17 juli: Havenfestival Borgholm – Öland. Havenfeest in de stad Borgholm met een bont festivalprogramma.

17 juli: Het Bergkvara Water Festival – Torsås. Muziek en vermaak op het water in Dalskär, Bergkvara.

24 – 25 juli: De Gullabo Handwerkbeurs – Torsås. Het 15-jarige jubileum van de handwerkbeurs van Zweden.

27 – 28 juli: Zeilregatta – Öland

29 juli – 1 augustus: MC-Tage – Västervik. Motor-treffen in het slot van Gränsö: Rock ’n Rol, tentoonstellingen en motorliefhebbers vanuit de hele wereld.

29 – 31 juli: Emmaboda festival – Emmaboda. Openlucht popmuziekfestival

30 juli – 1 augustus: Muziekfeest met accordeonspelers in Ankarsrum – Västervik. De beste accordeonisten verzamelen zich met hun instrument in Ankarsrum voor een uitbundig muziekfeest.

30 juli – 1 augustus: Kalmar Triatlon – Kalmar. De enige lange afstand triatlon in Zweden vindt sinds 1994 jaarlijks in Kalmar plaats.

4 – 5 augustus: De Skånska opera in het kasteel van Kalmar – Kalmar. De Skånska opera is samen met de komische opera van Donizettis ,,Der Liebestrank’’ te gast op het kasteel van Kalmar.

14 augustus: Kungsrally – Öland. De negende editie van de traditionele Oldtimerrally op het eiland Öland, waaraan ook Koning Carl Gustav en Koningin Sylvia zullen deelnemen.

27 – 28 Augustus: Loftahammar tentoonstelling – Västervik. Elk jaar trekt de Loftahammar-expositie, in het noorden van de gemeente Västerik, zo’n  30.000 bezoekers aan. Reden voor bezoek is om handwerk en verse levensmiddelen te kopen, maar ook om de talrijke evenementen te bezoeken die in het kader van de expositie staan.

28 augustus: Glasrikeresan – Glasriket (het Glasrijk). Een 22-kilometer lange fietstour door de bijzondere natuur van Småland, waarbij je 10 glasfabrieken in het Glasrijk kruist.

11 – 12 september: Konst runt – Emmaboda en Torsås. Dag van de geopende ateliers in de gemeenten Emmaboda, Nybro en Torsås waar in totaal 28 kunstenaars aan deelnemen.

25 – 26 september: „Smaka på Tjust“ – Västervik. Cultuur- en oogstfeest in Västervik.

30 september – 3 oktober: Skördefeesten – Öland. Grootste oogstfeest van Zweden op het eiland Öland. Deze dagen staan in het teken van gastronomie, exposities, traditionele ambachten en de kunstnacht.

Vanaf midden november: Kerst in Glasriket – het Glasrijk. Kerstmarkt en – buffet, kerstelfjes die geschenken maken, concerten en miljoenen lichtjes voor de adventtijd in Glasrijk.

4 – 5 december: Kerstmarkt op kasteel Borgholm – Öland. Traditionele kerstmarkt op Borgholm, een kasteel uit de vroege Middeleeuwen.

De consument vindt meer informatie over de regio Kalmar Iän op: www.smaland.com

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.