>Draaiorgeldag in Openluchtmuseum

>Op zondag 6 juni vindt in het Nederlands Openluchtmuseum de jaarlijkse draaiorgeldag plaats. Het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud en de Kring van Draaiorgelvrienden presenteren dit jaar een bijzondere gast: draaiorgel De Cello (Carl Frei, 1927) keerde in 2008, na ruim veertig jaar in Canada, terug op Nederlandse bodem. Na een even noodzakelijke als ingrijpende restauratie wordt De Cello op 6 juni om 12.00 uur feestelijk in gebruik genomen. Het eerste boek wordt gedraaid door oud-minister Ronald Plasterk. 
Jaarlijks brengen de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) en het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud (NFD) een unieke collectie straatorgels (pierementen), kermisorgels en dansorgels bijeen tijdens de draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum. Verspreid over het museumpark genieten museumbezoekers van de muziek én van de toewijding van de orgelmannen (m/v) voor hun prachtige historische instrumenten. Daarnaast zijn er pianola’s en een orchestrion van de Nederlandse Pianolavereniging te bewonderen. 
Een bijzondere gast is draaiorgel de Cello dat na een verblijf van 41 jaar in Canada voor het eerst weer in Nederland te horen zal zijn. Het orgel, dat in 1927 door Carl Frei te Breda werd gebouwd, was vroeger zeer bekend in Amsterdam. In 1967 werd de Cello geëxporteerd naar Canada. Daar deed het dienst als muzikale omlijsting van de klompen- en tulpenfeesten die door Nederlandse emigranten werden georganiseerd. Het Canadese klimaat en gebrek aan vakkundig onderhoud deden het pierement echter geen goed en al snel speelde het niet meer naar behoren. Een volledige restauratie bleek noodzakelijk. In 2008 stemde de Dutch Canadian Club in Edmonton in met een ruil van de Cello voor een minder kwetsbaar draaiorgel. Het NFD bemiddelde bij deze ruil en maakte de restauratie van de Cello financieel mogelijk. 
Verspreid over het museumpark zijn vele bijzondere orgels te bewonderen die met steun van het NFD zijn gerestaureerd. Bezoekers luisteren naar de Lekkerkerker (1926-Carl Frei, een beschermd roerend cultuurmonument), de Buffel en het Schapekopje. Vaste gasten als de Lange Gavioli (1898-Gavioli) en de Korsikaan zijn van de partij en ook de Wellershaus (kermisorgel 1890) en de 36er Ruth uit 1906 zijn te zien en te horen. Dansorgel de Blauwe Mortier (1913) uit de vaste collectie van het Nederlands Openluchtmuseum speelt in het souterrain van het Entreepaviljoen.  www.openluchtmuseum.nl
Entree: Volw. € 14,20, kinderen (4 t/m 12 jr) € 10,00 p.p. (museumkaart geldig)

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.