>Drakengevecht in Mons

>Het beroemde folkloristische spektakel van Mons, de DouDou van Mons genaamd, vindt zoals gebruikelijk plaats op Drievuldigheidszondag, de 1e zondag na Pinksteren. Het is een uniek evenement waar zeker niet alleen de bewoners van Mons elk jaar weer reikhalzend naar uitkijken. Van heinde en verre komen bezoekers om dit zeer kleurrijke schouwspel bij te wonen. De meer dan 700 jaar oude processie en het middeleeuwse spel zijn een kleurig folkloristisch hoogtepunt. Sinds 2005 staat Doudou dan ook op de Cultureel Erfgoedlijst van Unesco.
Alles begint met de processie met de gouden koets. Deze rijdt ’s morgens door de straten en over de Grand Place van Mons. De koets moet in elk geval over de heuvel bij de kerk worden geduwd want als dat niet lukt, betekent het een jaar van rampspoed voor de stad. Het is dan ook niet voor niets dat vele handen een extra duwtje geven om de koets in beweging te houden. Het aansluitende hoogtepunt, het Lumeçon gevecht, start begin van de middag op het centrale plein van Mons, de Grand Place. Het betreft een gevecht tussen Sint Joris en de draak. Sint Joris heeft 12 helpers, de ‘Chinchins’, maar de draak wordt ook geholpen door 11 duivels, 8 wilde mannen en 11 witte mannen. Toeschouwers proberen ondertussen een haar uit de staart van de draak te pakken krijgen want uiteraard betekent dat ook weer geluk. Bijzonder is de muzikale begeleiding: de beiaard van het Belfort speelt namelijk constant dezelfde marsmelodie genaamd ‘el doudou’. Velen horen dat melodietje ‘s nachts in bed nog in de oren nagalmen. Al met al is het een historisch feest dat ook vandaag de dag een zeer populaire gebeurtenis is.
Info: 0032-65-335580, www.monsregion.be

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.