>Procedure USA-reis gedigitaliseerd

>

 Times Square in New York. Been there, done that!

Vorige week werd bekend gemaakt dat het groene formulier, I-94W definitief verdwijnt. Het formulier wordt gebruikt om gegevens van reizigers naar de USA in te winnen. Met de invoering van Electronic System for Travel Authorization (ESTA), het digitaal aanvragen van visumvrij reizen naar Amerika, worden deze gegevens automatisch verzameld. Deze regeling geldt overigens alleen voor inwoners van landen die onder het Visa Waiver Progam (VWP) vallen, waaronder ook Nederland behoort.
Doel van het VWP is om het reizen makkelijker en veiliger te maken. “De nieuwste technologie zorgt ervoor dat reizen onder het VWP comfortabeler wordt en tegelijkertijd zorgt voor betere bescherming van de privacygegevens’’, aldus Secretaris Napolitano van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid. Het VWP maakt het voor 36 deelnemende landen mogelijk om maximaal 90 dagen zonder visum in Amerika te verblijven.
Na een succesvolle ‘try-out’ van 7 maanden blijkt Amerika klaar te zijn om eind zomer 2010 af te stappen van het I-94W formulier. Het groene formulier verdwijnt echter alleen voor reizigers die reizen onder de restricties van het VWP en met een goedgekeurd ESTA. En het blijft niet bij deze verandering.
Onlangs is de Travel Promotion Act aangenomen met als gevolg dat overzeese reizigers naar Amerika in de toekomst tussen de USD 10 en USD 20 gaan betalen bij de aanvraag van ESTA of een visum. Dit bedrag zal worden geïnd via de creditcard.
Het aanvragen van ESTA is sinds 1 januari 2009 verplicht. Deze eis geldt niet voor Amerikaanse burgers uit het buitenland en niet voor burgers die reeds in het bezit zijn van een geldig visum. Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid kan besluiten geen toegang te verschaffen tot Amerika indien iemand een gevaar lijkt te vormen voor de samenleving.  ESTA dient uiterlijk 72 uur voor vertrek aangevraagd te worden en is 2 jaar geldig of tot de geldigheidsdatum zoals vermeld op het paspoort. Tot op heden heeft het ministerie meer dan 19 miljoen ESTA aanvragen ontvangen van burgers uit VWP landen. Voor meer informatie over ESTA en het Visa Waiver Program ga naar www.seeamerica.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.