>Denemarken eert verleden

>Terug in de tijd naar het Denemarken van sprookjesverteller Hans Christian Andersen of de filosoof Søren Kierkegaard. Het kan zonder teletijdmachine in Den Gamle By (De Oude Stad) in de Deense havenstad Århus. ”I østen stiger solen op”, in het oosten gaat de zon op. Al zingend trekt een groep scholieren door de stad. Keurig lopen ze in het gelid, twee aan twee; de meisjes in lange rok met een hoofddoek om hun gevlochten haren, de jongens een doek om de hals en een pet op de kortgekapte hoofden. Sommige leerlingen gaan barrevoets, anderen op schoenen of klompen. Voorop loopt de meester, streng, geheel in het zwart, compleet met hoed. Met zijn hand geeft hij al zwaaiend de maat aan. Het lied, een traditioneel Deens volkslied, gaat over de opgang van de zon, dezelfde zon –aldus het lied– die ook al in het paradijs scheen, en die refereert aan het grote Licht dat eens in Bethlehem opging. Geen van de scholieren haalt het in zijn hoofd om –letterlijk– uit de band te springen. ADHD of door kleurstoffen opgejaagde leerlingen zijn in deze omgeving volstrekt onbekende verschijnselen. Lees het hele verhaal bij Reformatorisch Dagblad.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.