>Ecamp zet zich in voor duurzaam toerisme

>Vakantie en milieu gaan vaak moeizaam samen. Vrijwel iedere vorm van vakantievieren doet een zekere aanslag op het milieu en de natuur. De reis naar de bestemming met gemotoriseerd vervoer veroorzaakt luchtvervuiling en het verblijf ter plekke betekent vaak water- en energieverbruik en extra afval. Hoewel binnen de reisindustrie kamperen al als een van de minst milieubelastende vakanties beschouwd wordt, wil campingorganisatie Ecamp haar steentje bijdragen aan een zo’n klein mogelijke belasting tijdens een campingvakantie. Een eerste aanzet daartoe is de aansporing van Ecamp aan zijn 270 campings in Europa om deel te nemen aan het ‘Travelife Sustainability System’ duurzaamheidprogramma. Indien campings aan de gestelde milieucriteria voldoen komen zij in aanmerking voor een milieucertificaat en bijbehorend logo. ‘De verantwoordelijkheid voor het milieu kan en mag niet alleen bij de gebruiker liggen. Ook wij als aanbieders van kampeervakanties moeten maatregelen treffen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren – en in ons geval is dat op de camping zelf,’ aldus Ecamp marketing coördinator Alida Dorenbosch. Inmiddels hebben zich 40 campings aangemeld om het programma te volgen. Ecamp stelt zich als doel om eind 2011 minimaal 90 van de huidige 270 camping van dit groene keurmerk te voorzien.

Selecteren op groen
Travelife Sustainability System is een duurzaam managementsysteem dat bedrijven in de reisindustrie ondersteunt om groen te werken. Via de website kan men toetsen of aan de gestelde milieueisen voldaan wordt: het programma biedt drie verschillende niveaus waar men als bedrijf naar een milieubewuste bedrijfsvoering kan streven – Bronze, Silver of Gold status. Wanneer een camping van mening is aan een van de drie niveaus te voldoen, wordt deze door een onafhankelijke Travelife inspecteur bezocht en ontvangt men – wanneer men voldoet aan de criteria – een muurschild en het betreffende logo. Uit een onderzoek van NBTC-Nipo Research eind 2009 blijkt overigens dat 17% van de respondenten een kampeervakantie al zeer duurzaam vindt en 48% redelijk duurzaam.  ‘Wij willen vakantiegangers op termijn een handje helpen: straks kunnen zij op onze site www.ecamp.nl de keuze van hun camping mede baseren op basis van één van de Travelife logo’s,’ aldus  Dorenbosch.

Praktijkvoorbeelden

Voorbeelden van groene toepassingen zijn onder meer zonnecollectoren op daken van sanitaire gebouwen, in de stacaravans waterbesparende douchekoppen en toiletten, het spoelen van toiletten met grijswater, gebruik van spaarlampen, hergebruik van gefilterd zwembadwater om bijvoorbeeld gazons te sproeien, het aanbieden van gescheiden afval containers en geen plastic tassen in campingwinkels.

Ecamp verkoopt sinds 2002 volledig verzorgde campingvakanties op momenteel ruim 270 campings in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Italië en Kroatië. Ecamp is een no-nonsense campingmerk dat zich onderscheidt door een uitgekiende prijs/kwaliteitformule. Het bedrijf is gevestigd in Amersfoort en is onderdeel van het Engelse bedrijf Holidaybreak. Ecamp is aangesloten bij de ANVR, Calamiteitenfonds en SGR.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.