>Goedkoop vliegen niet onveiliger

> FHJ Factcheck, journalisten in opleiding, controleren hun vakbroeders. Ze zijn nu gedoken in het bericht van de Telegraaf dat het ongeluk in Tripoli het ‘logische gevolg zou zijn van vliegen met een goedkope vliegtuigmaatschappij’. De cijfers bewijzen echter niet dat een budgetmaatschappij per definitie onveiliger zijn dan een bedrijf dat meer vraagt voor zijn tickets. Een citaat: “Ook Chantal Bijkerk, woordvoerder van Inspectie Verkeer en Waterstaat, twijfelt over de waarheid van het artikel en vindt de conclusie van De Telegraaf kort door de bocht. “Een goedkoop ticket hoeft zeker niet te zeggen dat het een slechte vliegtuigmaatschappij betreft die de kantjes ervan afloopt en daardoor tickets kan aanbieden tegen een lage(re) prijs. Het kan juist ook een vliegtuigmaatschappij betreffen die zijn processen en bedrijfsvoering dusdanig onder controle heeft dat overvloedige processen en middelen tijdig geschrapt worden als de markt verandert.” Door deze flexibele opstelling zijn de kosten lager en kan een ticket goedkoper aangeboden worden.
 “Ook kan het zijn dat een maatschappij zijn winst niet haalt uit de verkoop van tickets, maar uit de verkoop van allerlei producten aan boord zoals hapjes, drankjes en tijdschriften. Of dat hun website en de producten die zij daarop verkopen zorgen voor het grootste deel van de winst. Denk maar aan autoverhuur en hotelreserveringen. Veel ‘low cost’ maatschappijen behalen op deze manier hun winst”, vertelt Bijkerk. Lees hier het hele verhaal

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.