>Margriet opent zomertentoonstelling

>Prinses Margriet opent dinsdagmiddag 29 juni in het Koninklijk Paleis in Amsterdam de zomertentoonstelling Schoonheid op maat, de erfenis van Palladio en Scamozzi in de Gouden Eeuw. Mevrouw Amalia Sartori, president van het Centro Internazionale di Studi di Architettura Andrea Palladio en lid van het Europees Parlement, is hierbij aanwezig. In de tentoonstelling is een selectie van tekeningen en boeken te zien van Vincenzo Scamozzi (1548 – 1616). Deze Italiaanse Renaissance-architect stond in de zeventiende eeuw aan de basis van het Hollandse Classicisme.
Bouwwerken van Nederlandse architecten kenmerkten zich tot 1630 met name door vindingrijkheid en fantasie. Na die tijd richtten zij zich steeds meer op een zo zuiver mogelijke toepassing van de klassieke regels van de bouwkunst. Het boek L’idea della Architettura Universale van Vincenzo Scamozzi werd hiervoor het meest gebruikt. Scamozzi werkte de rekenkundige benadering van zijn collega, architect Andrea Palladio, uit. Deze methode bestond uit eenvoud in proporties en harmonie. De Nederlandse architect Jacob van Campen gebruikte het handboek als basis voor het ontwerp van het toenmalige Stadhuis van Amsterdam, het huidige Koninklijk Paleis. De tentoonstelling is dagelijks te bezichtigen van 30 juni tot en met 12 september 2010.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.