>Tips voor trip naar Afrika

>Vanaf 11 juni aanstaande staat Zuid-Afrika in het middelpunt van de internationale belangstelling vanwege het wereldkampioenschap voetbal. Naar verwachting reizen enkele duizenden Nederlanders naar het land om het Nederlands elftal een hart onder de riem te steken. Daarnaast is Zuid-Afrika een populaire vakantiebestemming. Om een verblijf in het land zo aangenaam mogelijk te maken is het nodig een goede voorbereiding te treffen. Alarmcentrale SOS International zet de belangrijkste reistips op een rijtje.

  • Verkeer – Het grootste gedeelte van de meldingen die SOS International uit Zuid-Afrika binnenkrijgt, heeft te maken met auto-ongelukken. In Zuid-Afrika rijdt men links. Wees behoedzaam als u op pad gaat met een auto, het aantal verkeersongevallen is namelijk hoog. Kijk uit voor onvoorspelbaar rijgedrag van automobilisten en voetgangers, maar ook voor kuddes schapen of koeien op de (snel)weg. Rijd bij voorkeur met de deuren op slot. Het wordt afgeraden lifters mee te nemen, wegens kans op beroving. Verder wordt afgeraden het openbaar vervoer te gebruiken, aangezien reizigers vaak een geliefd doelwit zijn voor gewelddadige diefstallen.

  • Autohuur – Het huren van een auto is eenvoudig te regelen. In principe leveren autoverhuurders voertuigen met WA-verzekering, een zogenaamde ‘Full cover SCDW’ (‘supercover collision damage waiver’), diefstalverzekering en BTW. Uitgebreide verzekeringsvoorwaarden zijn op het verhuurstation aanwezig. Vraag ernaar als u de auto in ontvangst neemt. In Zuid-Afrika heeft u een internationaal rijbewijs nodig en is het verplicht veiligheidsvestjes in de auto te hebben. Informeer bij het verhuurbedrijf of deze in de auto aanwezig zijn.
  • Terrorismebestrijding – Net als bij andere grote internationale evenementen geldt voor het wereldkampioenschap een scenario voor terrorismedreiging. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor de bestemming Zuid-Afrika een aangepast reisadvies uitgegeven. Daarnaast adviseert het ministerie vakantiegangers zich te registreren op de site van de ambassade. Door de registratie kan de ambassade Nederlanders op reis eenvoudiger informeren bij noodsituaties. Reizigers wordt bovendien aangeraden om waakzaam te zijn en de berichtgeving van de Nederlandse ambassade goed te volgen en het noodnummer van de ambassade in de telefoon op te slaan.

  • Criminaliteit – Doorgaans verloopt een bezoek aan Zuid-Afrika probleemloos. Over het algemeen geldt wel dat u alert moet zijn. Wees erop bedacht dat de tegenstelling tussen arm en rijk in Zuid-Afrika zeer groot is. Dit werkt criminaliteit in de hand. Daarom is het aan te bevelen kostbaarheden zoals foto- en videoapparatuur, mobiele telefoons en laptops niet zichtbaar bij u te dragen op straat en niet in de auto achter te laten. Bezoek geen gebieden die te boek staan als onveilig. Vraag bij het personeel op uw verblijfsadres na of een buurt veilig is als u twijfelt. Het is verder raadzaam townships alleen onder deskundige begeleiding te bezoeken.

  • Goede reisverzekering – Sluit een goede reisverzekering af, inclusief dekking voor geneeskundige kosten. Let bij de reisverzekering er ook op dat deze wereldwijde dekking heeft. Een zorgverzekering, al dan niet met een aanvullend pakket, is over het algemeen niet voldoende in het geval er medische hulp nodig is.

  • Risicovolle sporten – Bent u van plan te gaan diepzeeduiken, bungeejumpen of bergbeklimmen? Zorg dan voor dekking voor bijzondere sporten. Deze dekking is niet standaard inbegrepen bij uw reisverzekering.

  • Bij ongevallen – Zorg ervoor dat u de telefoonnummers van de lokale hulpdiensten bij de hand heeft, zodat u weet wie u kunt bellen bij acute (medische) nood. Bel bij problemen ook altijd met uw alarmcentrale in Nederland. De alarmcentrales zijn 24 uur per dag bereikbaar. Sla de nummers van de lokale hulpdiensten én die van de alarmcentrale in Nederland op in uw mobiele telefoon.

  • Medische zorg – De medische zorg in Zuid-Afrika is goed. Er zijn goede ziekenhuizen, zelfs in de kleinere plaatsen. Daarnaast zijn alle voetbalstadions van het toernooi voorzien van poliklinische faciliteiten. Bovendien zijn onze lokale partners Netcare Hospital Group en Netcare 911 direct betrokken bij de medische hulpverlening binnen de organisatie van het WK 2010.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.