>Via het spoor door Noorwegen

>Dat Noorwegen een land is met veel en spectaculair natuurschoon is in brede kring bekend. Maar lang niet iedereen realiseert zich dat het ook een bestemming is voor bijzondere treinreizen. Het spoorwegnet heeft een lengte van meer dan 3.000 km en voert over 3.000 bruggen en door 775 tunnels. Mede daardoor is een treinreis in Noorwegen vaak een attractie op zich. Buiten de regio Oslo is de frequentie van de treinen een stuk lager dan bij ons. Toch kan de trein in Noorwegen een handige en betrouwbare manier zijn het land te leren kennen. De nationale spoorwegmaatschappij is de NSB (Norske Statsbaner), die een goede naam heeft en waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1854.
Liefhebbers van treinreizen in de hele wereld hebben Noorse treinverbindingen vaak op hun ultieme wenslijstjes staan. Dat zijn dan lijstjes waarop wereldberoemde spoorverbindingen staan, zoals de Blue Train in Zuid-Afrika, de Glacier Express in Zwitserland, de Royal Scotsman en de Venice-Simplon-Orient Express. De Noorse lijnen komen vooral op de erelijsten voor vanwege de vaak grandioze constructies die nodig waren om spoorverbindingen in weerbarstig terrein te realiseren. De Bergensbana (tussen Oslo en de havenstad Bergen) en de Flåm spoorlijn (van Myrdal naar Flåm) zijn bij de reizigers wereldwijd het meest in trek. www.VisitNorway.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.