>Derry verkozen tot ‘UK City of Culture’

>Van historische stadsmuren, een bruisend stadsleven tot een levendige culturele scene; Londonderry heeft het allemaal en de stad mag zich nu als 1e ‘UK city of Culture’ noemen. Er ging een golf van euphorie door de stad toen gisteravond het nieuws bekend werd gemaakt. Het is een gedenkwaardige overwinning voor (London-)Derry, die Birmingham en Sheffield voorbij streefde.  In de aanloop naar en tijdens 2013 zullen bezoekers van over de hele wereld getrakteerd worden op een uitzonderlijk cultureel programma van muziek, dans en beeldende kunst. De stad heeft plannen aangekondigd om 237 miljoen euro ( £200 milljoen) te willen investeren in een nieuw national cultureel centrum en wil de titel als  werelderfgoedstad voor haar stadsmuren nastreven.

Derry (Londonderry) is de enige overgebleven volledig ommuurde stad in Ierland en een van de mooiste voorbeelden van ommuurde steden in Europa.  Een wandeling over de 17e eeuwse stadsmuur  wordt beloond met een prachtig uitzicht over de rivier de Foyle, de oude historische stad en de omringende groene heuvels.
De compacte stad, met een renaissance stratenplan,  herbergt een aantal architectonische pareltjes, waaronder de neogotische GuildHall en St. Columb’s Cathedral, met bijzondere Victoriaanse glas-in-lood ramen.  Voeg daarbij een eeuwenlange geschiedenis, een levendige culturele scene en een modern nachtleven en je begrijpt waarom deze ‘ruwe diamant’  een grote aantrekkingskracht heeft op vele bezoekers. Bovendien is Derry onderdeel van de Causeway Coastal route, een van de mooiste en dramatische  kustroutes van Europa. EasyJet vliegt dagelijks van Amsterdam naar Belfast, van daaruit is het nog een klein uurtje met de trein of auto.
Meer informatie:
www.cityofculture2013.com, www.ierland.nl/noordierland, www.discovernorthernireland.com/walledcity/

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.