>Mont Saint-Michel wordt weer eiland

>Al decennia lang wordt het Franse eiland Mont Saint-Michel overstelpt met slib, in totaal liefst 3 miljoen kubieke meter. De schorren en slikken die jaarlijks met meer dan 25 hectare aangroeien dreigen de abdijrots onverbiddelijk te omsingelen. Ingrijpende werken brengen daar nu verandering in en herstellen de tot de verbeelding sprekende rots weer in ere.
Op het einde van zijn leven waarschuwde Victor Hugo al in de Franse pers: ‘De Mont Saint-Michel mag niet verminkt worden en moet een eiland blijven!’ Om het maritieme karakter van de granietrots te herstellen, moet eerst 3 miljoen kubieke meter overtollig zeeslib uit de bedding van de Couesnon worden verwijderd. Deze rivier mondt immers uit in de baai van de Mont Saint-Michel.
Daarvoor wordt deels gebaggerd, maar het meeste slib zal op een natuurlijke wijze in het Kanaal worden gestuwd. Daarvoor is men landinwaarts druk bezig om de inham uit te diepen en die te verbinden met een netwerk van artificiële kanaaltjes. Na de vloed (de baai heeft springvloeden tot 14 meter) kan die massa water zo door de polders stromen. (Bron: Nieuwsblad.be)

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.