>Opera in paleis Soestdijk

>

Paleis Soestdijk blijft met aanvullende culturele evenementen in 2011 beperkt open voor publiek. Plannen liggen klaar voor een openluchtopera in de zomer van 2011. Met de verlengde openstelling krijgt een nieuw kabinet de mogelijkheid en ruimte om een besluit te nemen over de herbestemming. Dat schrijft minister Van Middelkoop voor Wonen, Wijken en Integratie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het publiek kan nog tot uiterlijk eind dit jaar deelnemen aan de rondleidingen in het paleis.
Ruim 430.000 mensen bezochten de afgelopen drie jaar het paleis. De waardering van de bezoekers is hoog (97 procent goed tot uitstekend). Met het openhouden van paleis Soestdijk is drie tot vijf miljoen euro gemoeid. Daarvoor neemt het ministerie van VROM de verantwoordelijkheid. Naar verwachting is de exploitatie voor de periode 2007-2010 kostendekkend.
Het was de bedoeling voor eind dit jaar een beslissing te nemen over een nieuwe bestemming. Er zijn diverse opties, maar betrokken partijen willen zich alleen financieel binden als de overheid duidelijkheid geeft over haar bijdrage in de kosten van restauratie, renovatie, beheer en onderhoud van de gebouwen en het landgoed. De totale kosten daarvan worden hoger geschat dan 100 miljoen euro. De overheid kan deze duidelijkheid nu niet geven, mede vanwege de onzekere financieel-economische situatie. Paleis Soestdijk was vanaf 1937 de residentie van prinses en later koningin Juliana der Nederlanden en prins Bernhard. Sinds 1971 is het paleis eigendom van de Staat.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.