>Etiquette voor tijdens de vakantie

>Topless op het strand, met ontbloot bovenlijf winkelen of een slordig uiterlijk: vaak vergeten Nederlanders zich te ‘gedragen’ op vakantie. Elk land heeft zijn eigen omgangsvormen en wanneer u op vakantie gaat, is het van belang om rekening te houden met de culturele verschillen. HolidayCheck, volgens eigen zeggen de grootste Europese portaal voor hotelbeoordelingen, laat u zien hoe u vervelende verrassingen voorkomt.

  • Afritsbroeken en witte sokken

Nederlanders staan niet bekend om hun kledingstijl; afritsbroeken en witte sokken in sandalen. Voor de Fransen is uiterlijke verschijning echter van groot belang. Of het nu gaat om een simpel diner in een restaurant of even snel de stad in gaan, het is altijd belangrijk om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Elegante kleding, haren netjes, goed verzorgde huid. Slordig er uitzien wordt niet gewaardeerd.
Fransen ontmoet op vakantie? Neem dan geen fles wijn mee, als u voor het avondeten wordt gevraagd. Wie wijn meebrengt, geeft daarmee aan dat de gastheer/vrouw waarschijnlijk zelf geen goede wijn in huis heeft en dat wordt dus als kwetsend ervaren. Wacht ook altijd tot de gastvrouw begint met eten, dan kunt u ook beginnen.

  • Uitgebreid proosten

Zwitserland is een smeltkroes van Frans, Zwitser-Duits en Italiaans (Romaans terzijde). Dit betekent ook een verschil in tradities en culturen. De begroetingen van de Duitstalige Zwitsers zullen, korter en zakelijker zijn dan die van de Franse en Italiaanse, waarbij omhelzingen en wangkussen niet ongebruikelijk zijn. Eén ding hebben ze gemeen, in het hele land wordt er flink wat af gefonduet en dit gaat gepaard met een aantal leuke tradities. Diegene die zijn stukje brood laat vallen in de gezamenlijk fonduepan, wordt geacht de drankrekening te betalen; een andere variant hierop is op blote voeten in de sneeuw lopen. Vergeet niet dat er bij elk drankje uitgebreid wordt geproost en diep in elkaars ogen wordt gekeken. Ten slotte, als u op weg bent naar een afspraak, kom niet te laat: de Zwitsers zijn wereldwijd beroemd om hun stiptheid.

  • Vino & pasta

Gaat u op vakantie langs bij Italiaanse vrienden? Vanzelfsprekend staat er pasta op het menu, let er op dat uw spaghetti om uw vork rolt en niet zoals in Noord-Europa in de lepel. De gastheer schenkt de wijn in, Italianen vinden het zeer onbeleefd als vrouwen wijn inschenken. Hoewel Italianen dagelijks wijn consumeren bij het eten, drinken ze zelden een stevig flesje weg. Zij drinken wijn eerder voor de smaak, dan voor het effect. Zelf geen trek meer in wijn, houdt u wijnglas dan vol. Tijdens sociale bijeenkomsten is het gebruikelijk dat iedereen door elkaar heen praat. Alle elegantie ten spijt, als de mobiele telefoon gaat, neemt een Italiaan die op. Zelden schakelt hij de telefoon uit en zelfs verkopers willen tijdens een gesprek met een (potentiële) klant de boel onderbreken als de telefono afgaat.

  • Sorry

Nederlanders ervaren het als een wedstrijd om op alle mogelijke manieren proberen voor te dringen. In Engeland zijn wachtrijen heilig, bent u op vakantie aan het shoppen of staat u in de rij om het museum binnen te komen, wacht dan geduldig op uw beurt. Voordringen is namelijk een grote schande. Op de roltrappen van de metro staat u altijd rechts. Links wordt te allen tijden vrijgehouden voor mensen die door willen lopen op de roltrap. Als u per ongelijk tijdens het struinen door de stad iemand tegen het lijf loopt, zeg dan ‘sorry’. Goede manieren zijn belangrijk voor Engelsen. Het wordt als onbeleefd beschouwd als u niet in elke zin ‘please’ en ‘thank you’ zegt.
Typisch Brits en érg lekker: high tea.  Het liefst zo zwart mogelijk, om het vervolgens te verdunnen met melk. Doe het wel volgens de juiste volgorde (theezakje, heet water, melk), anders wordt u gelijk in een lagere klasse geplaatst, die niet weten wat goede manieren zijn!

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.