>Nijlpaarden zweten eigen zonnebrand…

>Dierenpark Emmen is de enige dierentuin in Nederland met nijlpaarden. De kudde, die uit negen nijlpaarden bestaat, is één van de grootste van Europa. Net als in het wild brengen de nijlpaarden de dag in of bij het water door. Als het te warm is zoeken ze verkoeling in het water. Is dat niet het geval, dan liggen ze graag een poosje te zonnen. Al gauw verschijnen dan dikke rode zweetdruppels op hun huid. “Bloed zweten’ werd dat wel genoemd. De rode kleurstof is geen bloed, maar het beschermt de huid tegen zonnebrand. Een nijlpaard zweet als het ware zijn eigen factor twintig zonnebrandolie.
In de grote kudde in Emmen komen regelmatig baby-nijlpaardjes ter wereld. Dat is belangrijk, want een crèche staat centraal in het leven van een nijlpaardenkudde. De jongen in het midden, de moeders er waakzaam om heen en mannetjesnijlpaarden op gepaste afstand. In Emmen maakt een volwassen mannetje geen deel uit van de groep. Zijn aanwezigheid tussen drachtige vrouwtjes en nijlpaarden met baby’s zou alleen maar aanleiding geven tot veel gevechten. Als het tijd is voor jonge nijlpaardjes, komt er gewoon een geschikte man uit een andere Europese dierentuin. De laatste keer, dat in Emmen een nijlpaardje werd geboren, was in september 2007. Het wordt al bijna tijd om eens wat rond te kijken naar geschikte aanstaande nijlpaardenvaders.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.