>Ook zin in een tomatengevecht?

>

Het WK is nog maar net voorbij of de Spaanse regio Valencia maakt zich alweer op voor de reeks van feesten die deze zomer op de agenda staan. Hoogtepunt van deze zomer is zonder twijfel het uitzinnige jaarlijkse tomatenfeest in het Valenciaanse dorpje Buñol, La Tomatina. Duizenden bezoekers bekogelen elkaar op de laatste woensdag van augustus met rijpe tomaten. Wat ooit begon als kattenkwaad van een groepje rebelse jongens is nu ’s werelds grootste voedselgevecht.
Over de oorsprong van het gigantische tomatengevecht bestaan verschillende verhalen. Volgens sommigen begon het tomatengevecht op de laatste woensdag van augustus in 1944 toen een aantal enthousiaste jongeren deel wilden nemen aan een parade waar enorme “gigantes” (reuzen van papier-maché) mee liepen. De jongeren drongen zich tussen de menigte door waardoor er iemand viel en reageerde door tomaten van de groentekraam af te halen en deze naar hen te gooien. De rest van het publiek reageerde hierop door tomaten terug te gooien.
De daaropvolgende jaren brachten de jongeren geheel vrijwillig tomaten mee van huis om deze naar elkaar te gooien. Het rode spektakel werd een aantal jaar verboden door de politie, maar de lokale bevolking trok zich hier weinig van aan en breidde het feest uit door muziekbands te laten spelen. Andere bronnen beweren dat de Tomatina ontstaan is tijdens een festival waar muzikanten optraden en één van de kijkers niet tevreden was met het spektakel. Waar de traditie ook vandaan komt, het is duidelijk dat La Tomatina het meest bizarre festival van Spanje en waarschijnlijk van heel Europa is.
Wie denkt dat het tijdens La Tomatina alleen maar gaat om het gooien van tomaten die heeft het mis. La Tomatina is volgens de Valencianen een filosofie, een microcultuur waarbij verschillende mensen vanuit de hele wereld bij elkaar komen om tomaten te gooien. Maar het sappige evenement is niet zoals veel mensen denken, één uur lang alleen maar tomaten naar elkaar gooien. La Tomatina is onderdeel van de jaarlijkse dorpsfeesten ter ere van San Luis Beltran en de Maagd van de hulpeloze (San Luis Beltrán y la Virgen de los Desamparados). Rondom het tomatengevecht zijn er kleurrijke processies en shows, concerten en talrijke andere evenementen.
Één dag per jaar verandert het rustieke plaatsje Buñol in een vrolijk slagveld waar men elkaar bekogelt met rijpe tomaten. Dit jaar start het gevecht op 25 augustus om 11:00 ’s ochtends en duurt tot het aansteken van het vuurwerk, één uur later. Na het gevecht kan iedereen de stukken tomaat van zich afwassen bij één van de vele douches naast het gemeentehuis van het dan onder tomatensap gelopen dorp. La Tomatina is een absolute must visit bestemming voor iedereen die: oude schoenen heeft die vies mogen worden, kleren in de kast heeft hangen die weggegooid mogen worden, een waterproof camera heeft en last but not least, zin heeft in een waanzinnige en onvergetelijke ervaring.
Meer informatie Valencia: www.landvalencia.com
Meer informatie La Tomatina: http://www.latomatina.es/home/inicio/?lang=en_GB

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.