>Duik in de (w)onderwaterwereld

>

>Duik in de (w)onderwaterwereld 8

De grootste archipel ter wereld, Indonesië, is met haar 80.000 kilometer aan kustlijn, ruim 17.000 eilanden en 4000 soorten onderwaterdieren, het Mekka voor elke duikliefhebber. De gordel van smaragd biedt de duiker dankzij het tropische klimaat, de fantastische onderwater landschappen en de grote hoeveelheid vissoorten een enorme variatie aan fantastische duik- en snorkel spots. Duik in de heldere wateren van Raja Ampat, ontdek de afgelegen onderwaterwereld van Banda of bekijk een Japans vrachtschip uit de Tweede Wereldoorlog in Flores. Een duik in de Indonesische wateren is er één om nooit meer te vergeten.
De Banda eilanden staan ook wel bekend als één van de specerij eilanden. Dankzij de afgelegen ligging en het lage inwonersaantal is er amper visserij. Dit heeft als gevolg dat het Molukse eiland wordt omringt door een gezonde onderwaterwereld die haar schoonheid kan behouden. Het bruist er van scholen roodtand trekkervis, fuseliers, zeesponsen en beschermd hard koraal. Ook kunnen hier de kleurrijke mandarijnvis en de op zeewierlijkende Ambon schorpioenvis gespot worden. Duikers hebben rondom Banda de kans om dolfijnen, orka’s en andere walvissoorten tegen te komen. Banda is duidelijk een gebied waar genoeg groots te spotten valt, maar waar ook geen tekort is aan kleurig koraalleven.
Wanneer duikers het hebben over “even helemaal alleen en van de wereld verwijderd zijn” dan bedoelen ze het kleine eiland Alor. Dit ongerepte eiland, gelegen ten noorden van West Timor, staat bekend als een absolute topbestemming om te duiken in je eentje. Op de filmachtige duikspot is geen enkele vissoort gegarandeerd, maar er worden heel regelmatig hamerhaaien, Mola Mola, Tresher sharks, walvissen en Marlins waargenomen. Daarnaast zijn er uiteraard de meer voorkomende soorten als Napoleons, Giant Trevally, rifhaaien, schildpadden, barracuda’s, Eagle rays en tonijnen.
Het Indonesische eiland Flores is de place-to-be voor duikers met een voorliefde voor scheepswrakken. Op de bodem van de zee ligt namelijk een imposant Japans vrachtschip uit de Tweede Wereldoorlog, gedrapeerd in koraal. Behalve in Flores ligt er ten noordwesten van Bali een klein eilandje; Menjangan waar een gigantisch houten schip uit de 19e eeuw te bewonderen is. Langs het in koraal verborgen anker kunnen duikers langzaam van 5 naar 30 meter diepte duiken om de indrukwekkende boeg van het schip te zien. Durfals kunnen doorgaan tot een diepte van 50 meter om daar de thuishaven van de witpunt rifhaai te bezoeken. Meer informatie over Indonesië: www.toerisme-indonesie.nlwww.indonesia.travel

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.