>Expositie over Prinses Marianne

>

Prinses Margriet verricht zaterdag 27 november in het Stadsmuseum Leidschendam-Voorburg de opening van de tentoonstelling ‘Prinses Marianne, een leven van liefde en kunst’. Dit jaar wordt herdacht dat Prinses Marianne, dochter van Koning Willem I, 200 jaar geleden werd geboren.
Prinses Marianne (1810-1883) onderhield veel contacten met diverse, vooral Hollandse kunstenaars en had een omvangrijke kunstcollectie. Op de tentoonstelling zullen diverse schilderijen uit haar collectie voor het eerst in Nederland te zien zijn, waaronder werken afkomstig uit haar voormalig kasteel Reinhartshausen in Duitsland en kasteel Camenz in Polen. Onder deze schilderijen zijn Haagse stadsgezichten van vooraanstaande meesters als Andreas Schelfhout en Antonie Waldorp. De schilderijen waren een geschenk van de stad Den Haag aan Prinses Marianne, die ereburger van de stad was. Zij schonk de stad op haar beurt een portret geschilderd door Carl Josph Begas, dat nu één van de topstukken van de tentoonstelling is.
Naast schilderijen zijn op de expositie nog vele prenten en persoonlijke objecten van de Prinses te zien.
De tentoonstelling in Voorburg vormt een dubbelexpositie met de tentoonstelling ‘Op reis met Prinses Marianne. Herinneringen aan het Heilige Land, 1849/1850’ in Paleis het Loo Nationaal Museum in Apeldoorn. www.stadsmuseum-leidschendam-voorburg.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.