Wereldreizen voor iedereen

Wereldreizen voor iedereen 9

De vliegreis voor een verre bestemming mag duurder zijn, maar de winst kan met slim handelen ter plekke behaald worden. Johannes Keuning wijst met een nieuw boek de weg: „Boek alleen je eerste hotel en de rest ter plekke.”.

Wie wel eens wat anders dan Parijs of Kreta wil als vakantiebestemming en denkt dat door financiën of tijdgebrek de rest van de wereld onbereikbaar is, die kan uit ‘De wereld in 27 vakantiedagen’ leren dat er veel meer mogelijk is. De Zwolse auteur Johannes Keuning (27) heeft zijn jarenlange ervaring op het gebied van ‘Backpacking de luxe’ gebundeld in een boek, dat als ondertitel ‘reisgids voor de werkende mens’ meekreeg.


Een vrij toevallig bezoek aan Istanbul opende voor Keuning de ogen. Direct na zijn studie aan de School of Media van Windesheim in Zwolle kreeg hij een vaste baan bij een mediabedrijf in Hilversum. Hij werkte daar onder andere aan de productie van het Media Markt Magazine. „Door die baan had ik net als veel Nederlanders 27 vakantiedagen. Een keer per jaar met vriendin op vakantie naar de zon, nog een keer een weekendje Maastricht of Londen, dat was het wel. Alles veranderde tijdens een tradtionele zonvakantie in Bulgarije, waar we een driedaags busuitstapje naar Instanbul maakten. Istanbul, het klonk veel te exotisch en ver weg voor even op en neer. Maar het kon. Het was een openbaring”.
Die ervaring leidde er toe dat Keuning ging werken aan het idee voor zijn boek. Er is volgens hem veel meer mogelijk dan iedereen zich realiseert. „Er worden argumenten aangedragen als ‘teveel gedoe’, ‘te duur’, ‘te eng’ en het kost ‘teveel tijd’, maar ik laat zien dat dat allemaal meevalt”.
Voorpret is voor de Zwolse schrijver een belangrijk onderdeel van het vakantiegenoegen. In zijn boek doet hij de suggestie om al aan het begin van het jaar al je vakanties te plannen: „Deel je vakantiedagen in groepjes in en bedenk wat je met deze dagen wilt doen; de voorpret is minstens zo belangrijk”, stelt de in Hardenberg geboren auteur. „Vergeet niet dat de weekenden standaard vrije dagen zijn. Een goede verdeling is bijvoorbeeld:een groepje van 15 tot 17 dagen, de
‘lange vakantie’; een groepje van 3 dagen (lang weekend of midweek weg); een groepje van 1 dag (weekendje weg, inclusief de vrijdag of maandag) en een restgroepje van dagen die je kunt gebruiken voor onverwachte dingen in je leven, zoals een ochtendje naar de dokter of een dagje naar de schoonfamilie”.
De schrijver zegt zich geen leven zonder reizen te kunnen voorstellen. „Maar ik ben geen Floortje Dessing; we kunnen niet allemaal 365 dagen per jaar onderweg zijn”.
In het boek krijgt de lezer links aangereikt om zo goedkoop mogelijk te boeken en om kwaliteit van hotels en prijzen van luchtvaartmaatschappijen met elkaar te vergelijken via internet. Ook zijn er suggesties hoe je je reisdagen kunt indelen: „Maar ik moedig vooral aan zelf reisschema’s te bedenken, dat is gewoon leuk om
te doen. En plan dan vooral niet al je dagen vol. Toen we in India waren, wat qua kleur en cultuur een heel heftige ervaring was, zijn we bijvoorbeeld gewoon een keer een hele dag op het dakterras van ons hotel gebleven. Biertje drinken, boekje lezen, maar wel de geluiden van de stad in je opnemen. Leuke was dat na afloop bleek dat wij voor 3,5 week India qua geld net zoveel kwijt waren als kennissen die naar een Grieks eiland gingen”.

Schrijver te volgen via Twitter
Het boek ‘De wereld in 27 vakantiedagen’ van Johannes Keuning valt eigenlijk in drie delen uiteen: Het begint met algemene tips over zoeken & boeken. Daarna is er een overzicht van bestemmingen die je in 4 vakantiedagen kunt bereiken, zoals Belfast, Barcelona, Napels, Krakau, Istanbul en Sint-Petersburg. Het derde deel gaat over reizen die tot 20 vakantiedagen kosten, zoals Marokko, Japan, Mexico, Vietnam en China. Ongeveer de helft van de bestemmingen zijn door de auteur zelf bezocht. Voor de andere heeft hij zich gebaseerd op research en door vragen in allerlei internetfora te plaatsen. „En die andere bestemmingen wil ik nog wel bezoeken; ze staan op mijn verlanglijstje”. 30% van de foto’s zijn van zijn eigen hand. De rest is gekocht. In totaal worden 27 bestemmingen behandeld. Het zijn geen onbekende of nieuwe plekken: „Ik heb bewust geen boek willen maken voor alleen ‘travelfreaks’”. Nieuwe ontwikkelingen meldt de auteur via zijn twitteraccount @27vakantiedagen. Het boek van 164 pagina’s kost 16,95 euro en wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam Uitgevers. 

Wereldreizen voor iedereen 11

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.