>Carnaval vieren in België

>Binnenkort is het weer carnaval. Ook in Wallonië kun je je in het carnavaleske feestgedruis storten. Elke regio in Wallonië heeft zijn eigen carnaval en koestert zijn eeuwenoude tradities, figuren en kostuums. Het 600 jaar oude carnaval in Binche met zijn Gilles is het bekendst en staat sinds 2003 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De eerste keer dat een traditie en niet een gebouw, stad, landschap of monument deze felbegeerde status kreeg!
Het carnaval van Binche vindt dit jaar op 6, 7 en 8 maart plaats en kent maanden van grondige voorbereidingen. Vette Dinsdag is de dag van de beroemde ‘Gilles’. Een Gille wordt je niet zomaar. Het gaat van vader op zoon en vereist een lange inwijding. Alleen op Vette Dinsdag, dit jaar 8 maart, mogen de Gilles hun bekende kostuums dragen. Al vanaf 4:00 uur in de ochtend weerkaatst het tromgeroffel van de Gilles tussen de huizen en trekken zij samen met andere carnavalsfiguren,de ’Paysans’, de ‘Pierrots’ en de ‘Arlequins’ door de straten van Binche. De Gilles dragen elk dan nog een identiek masker met groene bril. Maar ’s middags verschijnen ze met hun hoge hoeden getooid met struisvogelveren en gooien duizenden sinaasappels naar de menigte. Alles wordt constant begeleid door het geroffel van hun klompen op de keien en gerinkel van belletjes, bevestigd aan hun kostuum.

Op de zondagochtend van de Laetare – de derde zondag vóór Pasen, ook wel Halfvasten genoemd – trekken de Blanc-Moussis door de straten van Stavelot, en plakken ze overal hun gevreesde en oneerbiedige affiches op. Gehuld in witte mantels met een kap over het hoofd, zijn deze Blanc-Moussis onherkenbaar. Een wit masker met een potsierlijke, rode wortelneus maakt de vermomming compleet. ‘s Middags trekt de carnavalsstoet met de Blanc-Moussis door de straten van Stavelot. Kijk uit voor de ballonen die ze naar de menigte toeslingeren. Het zijn opgeblazen varkensblazen waarmee ze het publiek proberen te ‘geselen’. Vanaf een kar bombarderen de Blanc-Moussis de toeschouwers met confetti.
De witte kleding met kap is een parodie op de witte monnikspijen van de monniken uit de streek. Toen begin 16e eeuw de prins-abt van Luik zijn monniken verbood aan het carnaval in de streek deel te nemen, besloot de bevolking in deze vermomming hun plaats in te nemen.
Informatie over de verschillende carnavalsevenementen in Wallonië vindt u op www.belgie-toerisme.be. Voor het carnaval in Binche en Stavelot kunt u terecht op: www.carnavaldebinche.be, www.laetare-stavelot.be.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.