>Expositie over IJsmummie

>

De reconstructie van de IJsman

Vanaf 1 maart tot 15 januari 2012 is er in het Archeologisch Museum van Bolzano (Zuid-Tirol) een unieke expositie te bezichtigen: Ötzi20. De rode draad van de expositie is de vraag: Welke impact heeft ijsmummie Ötzi de afgelopen twintig jaar op ons gehad? Te zien zijn de laatste wetenschappelijke vondsten, maar ook eigenaardigheiden en absurditeiten rond deze legendarische ijsmummie. Speciaal voor deze tentoonstelling werkt het Nederlandse duo Kennis en Kennis aan een reconstructie van de ware verschijning van de intussen o zo geliefde Ötzi.
In 1991 volgde de hele wereld de sensationele ontdekking van een compleet behouden mannenlichaam uit het Koperen Tijdperk. Zelfs zijn kleding en gereedschap waren, 5.300 jaar lang, geconserveerd in de Ötzaler gletcher. De man, Ötzi genaamd, is in de afgelopen twintig jaar tot in de details geanalyseerd. Ontelbare wetenschappers hebben hem onderzocht en miljoenen museumbezoekers hebben hem bekeken. Ötzi heeft voor nieuwe perspectieven op leven en dood gezorgd en mensen van over de hele wereld naar Bolzano gebracht. Vele malen is er een poging gedaan tot reconstructie van zijn verschijning, maar tot nog toe zonder bevredigend resultaat. De eer is nu aan het Nederlandse duo Kennis en Kennis om op de tentoonstelling Ötzi’s ware gezicht te onthullen.
De Nederlandse tweelingbroers Adrie en Alfons Kennis, hebben hun hele leven gewijd aan het reconstrueren van uitgestorven dieren en mensen. Dat doen zij via tekeningen en in 3D. Hun oeverloze nieuwsgierigheid, forensische kennis en artistieke gaven hebben geleid tot reconstructies van wetenschappelijke nauwkeurigheid. Grote naamsbekendheid verwierven zij eerder met de 3D-reconstructie van de Neanderthaler voor het Neaderthaler Museum in Mettmann (Duitsland). Hun werk is te bewonderen in musea over de hele wereld. Het nieuwe lichaam dat zij Ötzi geven, is te bezichtigen op de tentoonstelling Ötzi20 en zal de huidige reconstructie vervangen.
Meer informatie Ötzi en het museum: http://www.iceman.it/en

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.