Voor- en nadelen van wintersport

>

Bovenop de Schattberg bij Hinterglemm.

Net terug van een lang weekend wintersport in Oostenrijk met mijn zoon. We hebben er een sportief mannenweekend van gemaakt. Hij op zijn ski’s de bergen rond Saalbach en Hinterglemm af en ik heb gewandeld en ben met mijn langlaufski’s de enige loipe afgegaan. Voordeel van een weekend (de nacht van donderdag op vrijdag om 2 uur ’s nachts weg, om 13 uur aangekomen, zodat er vrijdagmiddag nog geskied kon worden, plus zaterdag en zondag een hele dag) buiten het vakantieseizoen is dat de prijs lager is. Zo hadden we een mooi appartement bij Landal Rehrenberg voor 225 euro. De liftpas kostte vanwege het laagseizoen 75 euro voor twee dagen per persoon. Voor sneeuw moest je wel hoger de bergen in (hoogste top in deze regio is de Schattberg met bijna 2100 meter). Daardoor moesten we wel telkens 20 minuten rijden met de auto, hoewel er ook gratis bussen reden.


Grotere kaart weergeven
Kaartje van het gebied waar we waren en de afstand die je van het appartement moest afleggen naar de sneeuw.

Er waren nu – ondanks de matige sneeuwomstandigheden – voldoende afdaalmogelijkheden voor skiërs. Ook kon er goed gewandeld worden. De wandelingen zijn overigens slecht gemarkeerd, maar er zijn wel gratis kaarten voor beschikbaar. Alle kleuren pistes zijn er en het gebied beschikt over sneeuwkanonnen. Maar bij temperaturen van + 7 graden, toen wij er waren, haalt dat niet veel uit. Dan wordt het allemaal papperig.

Wachtend op mijn zoon, die om vijf uur de piste moest verlaten (dan begint het onderhoud), kwam ik tot het volgende lijstje voor- en nadelen van wintersport.

Voordelen:

 • Sportieve vakantie, lekker bezig.
 • Hele dag in de buitenlucht.
 • Mooie kleding, al is het niet van jezelf, dan toch zeker om naar te kijken.
 • De sfeer van saamhorigheid: de hele dag samen bezig en dan ook gezamenlijk naar apres ski

Nadelen:

 • De kosten, zeker voor een gezin dat gebonden is aan schoolvakanties (accommodatie, kleding, ski’s, liften)
 • Costa Brava-sfeertje: Veel Nederlanders.
 • Je moet eerst een cursus volgen, je kunt het niet zomaar.
 • Lange reistijd naar je bestemming (wij waren 10 uur onderweg)
 • Ski-schoenen zijn waardeloze schoenen om op te lopen.
 • Lange wachttijd bij de liften in vakantietijd.
 • Onzekerheid over (hoeveelheid) sneeuw, omdat je toch vantevoren moet boeken.
 • Aanslag op je knieën, want daarmee moet je in feite alles doen (sturen, remmen)

Het laatste rijtje is er de reden van dat wij als gezin (5 personen) eigenlijk nooit aan de wintersport toe zijn gekomen. Bij een eerdere rekensom kwam het er op neer dat 1 week wintersport net zoveel zou kosten als 3 weken zomervakantie en dan is de keus gauw gemaakt.

Beelden van ons verblijf in Oostenrijk staan hier onder, plus een video-impressie van het fantastische apres ski-oord Goasstall  in Hinterglemm. Zij hadden daar als een soort Hardrock-café ook een eigen winkeltje met T-shirts en andere souvenirs.

Wintersport Hinterglemm Oostenrijk from Sander Lindenburg on Vimeo.

Para-sailing boven de Schattberg.

Het uitzicht vanuit ons Landal-appartement in Viehhofen.

Daniël klaar voor de ski-tocht.

Gewandeld naar Bergstadl en daar een warme chocomel gedronken.

Activiteiten voor kinderen lagen stil wegens gebrek aan sneeuw (mrt. 2011)

Langlaufen op de Hasenauer Köpfl (1791 m.)

Skiën op de Hasenauer Köpfl (1791 m.)

Top van de Schattberg (2096 m.) nabij Hinterglemm.

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.