Fietsen langs water

De omslag van het boek.


De ANWB brengt deze week een fietsgids uit met 31 routes langs het water. Door havenplaatsjes, met pontjes en over dijken beleven fietsers de geschiedenis van ‘nat Nederland’. De Deltawerken komen langs, de drooglegging van de Haarlemmermeer, de strategische Hollandse Waterlinie en het Zuiderzeeverleden – afgewisseld door verkoelende zwemplekken voor de oververhitte fietser.

“Het water heeft grote aantrekkingskracht op actieve buitensporters zoals fietsers. Dan is het leuk om ook eens te weten wat de cultuurhistorische, soms zelfs, tactische betekenis van onze waterwerken is. Met dit boekje duik je tijdens het fietsen in onze vaderlandse geschiedenis. En als je wilt, in het verkoelende water”, aldus Caroline Wetselaar van de ANWB.

De 31 routes duren gemiddeld zo’n 2 à 3 uur. Ze beginnen en eindigen op hetzelfde punt, behalve de tocht over de 80-jarige Afsluitdijk, die is met z’n 32 kilometer een route op zich en eindigt aan de overkant.

De gids gaat door heel Nederland, dus ook door gebieden die minder om water bekendstaan. In Drenthe voert de route door het Bargerveen, waar turfstekers het land hebben afgegraven in mathematische vlakken en Staatsbosbeheer het levende hoogveen langzaam weer terugbrengt.

De Brabantse routes zijn bezaaid met beken en molens en in Limburg zien fietsers de Maas die tussen Roermond en Maasbracht ruimschoots buiten zijn oevers treedt.

De ANWB Fietsgids Rivieren, meren en kust kost € 13,95 (ANWB-ledenprijs € 12,95) en verschijnt in mei 2011 bij de ANWB-winkel, VVV’s en in de boekhandel. De uitgave is ook online te bestellen, onder andere via www.anwb.nl/webwinkel.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.