Museum Mesdag heropent

Een van de werken van de Collectie Mesdag


Na een verbouwing van twee jaar opent Museum Mesdag zijn deuren weer op 14 mei aanstaande, onder een nieuwe naam: De Mesdag Collectie. Het voormalige woonhuis en museum van zeeschilder Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag – van Houten zal op 14 mei open gaan voor het publiek. Mesdags uitzonderlijke verzameling 19e eeuwse kunst wordt weer in het oorspronkelijke museum, dat in 1887 geopend is, getoond. De collectie omvat tal van bijzondere meesterwerken van schilders van de Franse School van Barbizon en de Haagse School.

Er is voor een nieuwe naam gekozen om meer nadruk te leggen op de bijzondere verzameling van het echtpaar Mesdag. Tijdens de verbouwing van het museum is daarom ook gekeken naar een opzet die de collectie meer tot haar recht doet komen, om het bijzondere karakter van deze kunstverzameling centraal te stellen. De presentatie van de schilderijen en de kunstvoorwerpen van De Mesdag Collectie heeft een ruimere opzet dan voor de verbouwing.

Mesdag zelf presenteerde zijn kunstwerken dicht boven en naast elkaar om zijn rijke collectie te laten zien, zoals in die tijd gebruikelijk was. Nu is de kunst ruimer opgesteld met meer educatieve toelichtingen, zodat elk schilderij de aandacht krijgt die het verdient en het publiek meer inzicht krijgt in de verhalen achter de kunst en de verzamelaars dan voorheen.

Daarnaast is er in de afgelopen jaren hard gewerkt aan de collectie. Belangrijke schilderijen, objecten en lijsten zijn gerestaureerd. Hierdoor komt de kwaliteit en de uitstraling van de werken veel nadrukkelijker naar voren. Daarnaast is vrijwel de gehele collectie gefotografeerd.

De Mesdag Collectie valt sinds 1991 onder het beheer van het Van Gogh Museum in Amsterdam. De collecties van beide musea vormen samen een belangrijke verzameling van 19e eeuwse kunst. Vincent van Gogh was een groot bewonderaar van de School van Barbizon en de Haagsche school waarvan Mesdag vele schilderijen in zijn verzameling had.

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een vooraanstaand schilder van de Haagse School. Aanvankelijk was hij zakenman, maar op 35-jarige leeftijd ging hij zich geheel aan de schilderkunst wijden. Mesdag specialiseerde zich als zeeschilder. Zijn beroemde Panorama Mesdag bevindt zich nog steeds in de Zeestraat, vlakbij De Mesdag Collectie. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde ook, zij maakte vooral landschappen en stillevens. Daarnaast waren zij grote kunstverzamelaars.

Vanaf 1866 bouwde Mesdag samen met Sientje een uitzonderlijke collectie op, van kunstenaars die zij bewonderden en kunst die hen bewoog. Het zwaartepunt van De Mesdag Collectie wordt gevormd door schilderijen van de Franse School van Barbizon. Deze verzameling in Den Haag is de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk, met meesterwerken van kunstenaars als Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau. Ook bevat de collectie veel kunst van de Haagsche School, waartoe Mesdag zelf ook behoorde.

Deze verzameling bevat prachtige werken van onder anderen Mesdags jeugdvriend Josef Israëls en collega-kunstenaars Anton Mauve, Jan Hendrik Weissenbruch en de gebroeders Jacob, Willem en Matthijs Maris. Mesdag had een voorkeur voor losse en schetsmatige werken, waarin het maakproces van een schilderij of tekening nog te zien is. In het museum wordt ook Mesdags omvangrijke collectie toegepaste kunst getoond, waaronder keramiek van Theodoor Colenbrander, Japanse objecten en
oosterse kunstnijverheid. Ook in deze collectie is Mesdags oog voor vakmanschap en kwaliteit te herkennen.

Ter gelegenheid van de heropening van het museum, is een nieuwe publicatie gemaakt door Maite van Dijk (conservator schilderijen) en Renske Suijver (onderzoeker) van het Van Gogh Museum. In dit rijk geïllustreerde boek, genaamd De Mesdag Collectie, zijn het verhaal van de markante Haagse verzamelaar en hoogtepunten uit de collectie samengebracht.
Het museum is woensdag t/m zondag geopend van 12-17 uur.

In het weekeinde van de opening – 14 en 15 mei, is het museum gratis toegankelijk voor iedereen.

www.museummesdag.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.