Rechter voor een dag in Stripmuseum

De wereld van de rechter.


‘Terecht of Onterecht’, dat is de naam van de nieuwe tentoonstelling die van 1 juni tot en met 30 september in Het Nederlands Stripmuseum Groningen te zien is. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de boeiende wereld van het Nederlandse recht. Dit alles met een knipoog, want als hoofdpersoon in deze tentoonstelling figureert De Rechter, de bekende stripfiguur van cartoonist Jesse van Muylwijck, die dagelijks in de krant zijn zegje doet over een actueel onderwerp. Tijdens ‘Terecht of Onterecht’ kunnen bezoekers op interactieve wijze over zaken oordelen die aan de rechter worden voorgelegd.

Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat Napoleon de basis legde voor de rechtspraak in Nederland. Dat was voor de Raad voor de rechtspraak een goede reden voor de tentoonstelling ‘Terecht of Onterecht’ in Het Nederlands Stripmuseum Groningen. Van 1 juni tot en met 30 september vertelt stripfiguur De Rechter, van cartoonist Jesse van Muylwijck, bezoekers van de tentoonstelling aan de hand van strips van alles over de rechtspraak in Nederland. Daarnaast wordt uitgelegd hoe het er in onze rechtszalen aan toe gaat. De tentoonstelling is onderverdeeld in rechtkamers met elk een eigen onderwerp. Het gaat daarbij niet alleen over criminaliteit, maar ook over zaken als echtscheiding, erfrecht en verkeersongevallen. Centraal opgesteld in deze kamers staan drie balies, waar de bezoeker vanachter een beklaagdenhekje rechtstreeks in gesprek gaat met De Rechter. Deze legt als interactief tekenfilmfiguur de museumbezoeker een moeilijk dilemma voor over uiteenlopende rechtszaken, waarbij de bezoeker wordt uitgedaagd om zelf een oordeel te geven. Uitspraken en standpunten worden door De Rechter, met een knipoog, kritisch beoordeeld. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het gelijknamige boek ‘Terecht of Onterecht’, met daarin een selectie van de beste rechterstrips voorzien van toelichtende teksten van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

Tekenaar Jesse van Muylwijck ontving in 2010 de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Met zijn strip ‘De Rechter’ bereikt hij dagelijks meer dan drie miljoen krantenlezers en is zijn stripkarakter inmiddels een icoon aan het worden. Uit de vele duizenden strips die hij de afgelopen zestien jaar maakte, is een selectie gemaakt die aansluit bij de onderwerpen van de rechtkamers. De tentoonstelling ‘Terecht of Onterecht’ wordt op dinsdag 31 mei in Het Nederlands Stripmuseum Groningen (Westerhaven 71, Groningen) geopend door Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. Het is voor het eerst dat een tentoonstelling over dit onderwerp in ons land plaatsvindt. www.stripmuseum.nl.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.