Wandel de bevrijdingsroute

Een beeld van de site, waarop ook twee filmpjes staan.


Nederland is een wandeltraject rijker: De Liberation Route. De Liberation Route vertelt over gebeurtenissen tijdens en na Operatie Market Garden en het Rijnland-offensief in 1944 en 1945. Burgemeester Krikke van Arnhem en burgemeester Van der Knaap van Ede namen vandaag 26 nieuwe ‘luisterplekken’ op de Veluwe en in de regio Arnhem Nijmegen in gebruik. De opening werd opgeluisterd door parachutisten die even daarvoor op de Ginkelse Heide waren geland. Iedere ‘luisterplek’ is gemarkeerd met een veldkei, waar een drietalig hoorspel te beluisteren is. Dat vertelt op indringende wijze over de gebeurtenissen op die plek. Voor acht historische locaties zijn lesbrieven gemaakt voor het onderwijs. Tevens zijn er gratis brochures verkrijgbaar bij de lokale VVV’s met overzichten van luisterplekken, oorlogsbegraafplaatsen, musea en monumenten in de regio. Ook de website www.liberationroute.com is vernieuwd.
De Liberation Route telt nu 49 historische locaties en hoorspelen. Bijvoorbeeld over de bevrijding van Apeldoorn, de evacuatie van Ouwehands Dierenpark en de start van Operatie Veritable bij Groesbeek. Alle veldkeien bevatten een drietalig infopaneel om ‘toevallige’ passanten te attenderen op wat eens op die plek gebeurde. De luisterverhalen zijn met een eigen MP3, iPod, of mobiel te beluisteren en kunnen voor het bezoek gratis worden gedownload vanaf de website. Met de nieuwste generatie mobiele telefoons kan dit ook direct bij de veldkeien. De nieuwe verhalen zijn tevens te beluisteren via telefoonnummer 0900-5423728 (€ 1,- per gesprek).

Het enthousiasme voor de Liberation Route is groot. Ook Zuid-Engeland, Parijs, de Ardennen, Noord-Brabant en Berlijn willen aansluiten bij het succesvolle concept. Daarmee wordt de volledige route die de bevrijders in 1944 en 1945 hebben afgelegd straks in samenhang gepresenteerd.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.