Fietsen langs filmlocaties

Hebt u nog nachtmerries over de douanecontroles?


Dany Boon is de maker van de best bezochte film in Frankrijk ooit, Bienvenue chez les Ch’tis. Vanaf 26 mei draait zijn allernieuwste komische rolprent in de Nederlandse bioscoop, Rien à déclarer. De komedie draait om een kleine douanepost op de grens van Frankrijk en België in de jaren ’90 en staat garant voor een ontzettend vrolijke avond. In een opgevoerde Renault 4 scheuren de hoofdpersonen Mathias en Ruben door de zacht glooiende graanheuvels in de laars van de Belgische provincie Henegouwen. Er is langs de filmlocaties een mooie tocht met de auto of per fiets van Chimay naar Macquenoise uitgezet.

In 1993 wordt de grens tussen het fictieve Koorkin in België en het Franse Courquain opgeheven. De Belgische douanier Ruben Vandenvoorde (Benoît Poelvoorde) is een overijverig douanier én zelfverklaard francofoob. Tot zijn grote afgrijzen moet hij gaan samenwerken met de Franse Mathias Ducatel (Dany Boon). Samen moeten zij op verdachte bewegingen op de binnenwegen in het grensgebied speuren. Wat Ruben niet weet, is dat Mathias al jaren in het geheim een relatie met Rubens zuster Louise heeft. Mathias stort zich volledig op deze missie om Rubens goedkeuring te krijgen, met alle hilarische gevolgen van dien…

Via www.tourismegps.be kun je een route van 26 km voor de fiets of met de auto downloaden die langs de filmlocaties loopt. De route begint in het centrum van het 1000 jaar oude stadje Chimay, bekend van het gelijknamige trappistenbier en kaasje. In Chimay staat ook een kasteel, waar nog een echte prinses in het kasteel woont. Zo nu en dan geeft prinses Elisabeth of haar zoon, de prins, zelf een rondleiding aan publiek. Vervolgens leidt de route langs glooiende graanheuvels en eindigt bij de grens tussen Macquenoise in België en het Franse Hirson Fôret. Hier staat nog een echt douanekantoortje, waar de rest van het decor, zoals het café No man’s land, omheen werd gebouwd. Probeer zelf maar eens zonder kleerscheuren de grens tussen Courquain en Koorkin over te steken.

Dany Boon groeide op in het Noorden van Frankrijk. Zelf maakte hij regelmatig de oversteek van Frankrijk naar België toen hij een opleiding aan de kunstacademie St Luc in Tournai volgde. Toen hij voor de zoveelste keer aan de grens staande werd gehouden vanwege zijn lange haar, werd het idee voor de film geboren. Tip van Dany: restaurant Le Grand Ryeu in Grandrieu. Tijdens de opnames heeft hij en zijn crew hier heerlijk gegeten.

Informatie

De trailer van de film is hier onder te zien:

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.