Futuristisch stripmuseum Hangzhou

Futuristisch stripmuseum Hangzhou 8

Vooraanzicht van het stripmuseum.


Een stripmuseum met een vloeroppervlakte van 30.000 m², gehuisvest in acht in elkaar vloeiende ballonvormige gebouwen naar een ontwerp van het Nederlandse architectenbureau MVRDV, wordt een nieuwe toeristische attractie van formaat in de Chinese stad Hangzhou. Het ontwerp van het bouwwerk is gebaseerd op de karakteristieke ‘tekstballonnen’ die vaak in stripboeken gebruikt worden. In het China Comic and Animation Museum komen onder meer een permanente tentoonstelling, drie theaters en bioscoopzalen, een interactieve en educatieve ruimte, een enorme bibliotheek en een hal met 3-D tekenfilms. De bouw van het museum start in 2012. ‘Deze architectonische aanwinst moet een enorme impuls geven voor de bezoekersaantallen naar de Chinese stad,’ zegt woordvoerder Marcel Baltus van de Hangzhou Tourism Commission. ‘Zie eens wat het Guggenheim museum voor de stad Bilbao heeft betekend.’

Hangzhou is de hoofdstad van de provincie Zehjiang en ligt aan de zuidoost kust van China, op zo’n 190 kilometer ten zuiden van de metropool Shanghai. De bestemming biedt een fascinerende mix van Oosterse en Westerse culturen maar is minder jachtig dan steden als Hongkong, Beijing en Shanghai. De keuze voor Hangzhou als vestigingsplaats voor het museum is niet verwonderlijk: China is een grote producent van strips en animatiefilms en Hangzhou organiseert al vele jaren een tekenfilmfestival. Het CCAM complex komt ten zuiden van de Qiantang rivier en wordt gebouwd op het Baima meer. Het zal deel uitmaken van een groter complex bestaande uit kantoren, een hotel, een plaza en een congrescentrum. Totale kosten worden geraamd op 92 miljoen euro. Het ontwerp van het in Rotterdam gevestigde architectenbureau MVRDV werd de winnaar uit een totaal van vijf inzendingen.

KLM vliegt driemaal per week tussen Schiphol en Hangzhou. Nadere informatie over toeristisch Hangzhou vindt men op www.gotohz.com.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.