Indonesië beschermt natuurlijke schatten

Indonesië beschermt natuurlijke schatten 9

Beter dan achter je bureau, huh?


De archipel van Indonesië beschikt behalve over 17.000 tropische eilanden, over talrijke regenwouden, vulkanen en koraalriffen. Indonesië neemt serieuze maatregelen in het beschermen van haar natuurlijke schatten en neemt het voortouw bij het aanpakken van klimaatveranderingen. Door de assertieve houding van Indonesië kan er voldaan worden aan de toenemende vraag naar authentieke, natuurgerichte vakanties en krijgt het toerisme een positieve stimulans.

Regenwouden
Onlangs is een van de grootste palmolie maatschappijen in Indonesië gestopt met het kappen van de Indonesische regenwouden. Dit is goed nieuws voor het behouden van de regenwouden en voor de ontwikkeling van de Indonesische economie. Indonesië kent al ruim 50 nationale parken. Veel van de dier- en plantensoorten worden deels beschermd in nationale parken zoals Nationaal Park Gunung Leuser dat gelegen is in de provincie Noord-Sumatra en grenst aan het populaire Atjeh. Vanaf 2004 is het park, met andere nationale parken op Sumatra, toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geheimen van Flores
Indonesië heeft de grootste diversiteit aan diersoorten ter wereld. Tot op de dag van vandaag worden er nog steeds nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Eind vorig jaar werd het fossiel gevonden van een maraboe, een ruim één meter tachtig lange ooievaarsoort. Het fossiel werd ontdekt op het eiland Flores en is waarschijnlijk tussen de 20.000 en 50.000 jaar oud. Naast de vondst van het fossiel van de maraboe genieten de grotten van Flores wereldwijde bekendheid doordat er in 2003 overblijfselen van de prehistorische mens, de homo floresiensis, gevonden zijn. Waar ken je Flores nog meer van? Op het eiland Flores woont de wereldberoemde Komodovaraan, een prehistorisch monster van ongeveer twee meter lang!

Sealife
Voor duiksportliefhebbers is Indonesië een van de mooiste plekken ter wereld. Raja Ampat heeft de grootste marine biodiversiteit. Er zijn ruim 1390 verschillende soorten vis en meer dan 600 soorten koraal geteld in de zeeën rondom deze eilandengroep. Daarnaast is het ook het decor voor destructieve overbevissing wat een directe bedreiging is voor de haaien, manta’s en andere kwetsbare soorten. Het is dan ook niet voor niets dat het 42.500 hectare grote gebied recentelijk is uitgeroepen tot ‘Raja Ampat Shark Sanctuary’. In dit gebied gelden veel regels op het gebied van het vangen van vissen, allemaal in het leven geroepen om de vissoorten en koralen tegen uitsterven te beschermen. Volgens het plaatselijk bestuur van Raja Ampat, is dit een goede stap in de richting om het gebied te herstellen in zijn oude staat.

Over Indonesië
De Republiek van Indonesië bestaat uit 17.504 grote en kleine tropische eilanden, gelegen tussen de continenten Australië en Azië. Het land heeft 215 miljoen inwoners en meer dan 200 verschillende etnische bevolkingsgroepen. Vanuit Nederland is Indonesië goed bereikbaar. Veel vliegtuigmaatschappijen zoals KLM (via Singapore) Garuda (via Dubai) en Cathay Pacific (via Hong Kong) vliegen naar Indonesië.

Meer informatie over Indonesië: http://www.toerisme-indonesie.nl/ of http://www.indonesia.travel
Volg Indonesië op Twitter: http://twitter.com/Indonesie_info

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.