Nederland als pretpark

Nederland als pretpark 9

We vermaken ons elke dag.

Hoe vermaken we ons? En vermaken we ons wel als we er op uit trekken naar een pretpark, een concert, een bbq party of een bingo-avond? Naar aanleiding van de documentaire ‘Ik vind dit leuk’, die studenten van de kunstacademie Utrecht speciaal voor Holland Doc 24 hebben gemaakt, programmeert het digitale documentairekanaal onder dezelfde titel een themaweek over de vrijetijdsindustrie en vrijetijdsbesteding. Een week vol workshops tapdansen, kaas maken en ‘survivallen’.

 

Nederlanders doen vreemde dingen met hun vrije tijd. Pretpark Nederland (Michiel van Erp, NPS, 2006) is een rondreis langs unieke Nederlandse evenementen waar drommen landgenoten samenkomen. Het geeft een vermakelijke, verbazende en ontroerende kijk op de entertainment-industrie van modern Nederland en haar naar georganiseerd vermaak hunkerende bewoners.

In The Show Must Go On (NPS, 2003) filmt Hans Heijnen het leven in het Amerikaanse stadje Sun City West (Arizona), waar alleen gepensioneerde vijfenvijftig-plussers mogen wonen. Hier beleven ze een soort tweede jeugd, een soort ‘summercamp for senior citizens’. Behalve dan dat de dood om de hoek loert en velen teleurgesteld zijn in hun familie, in het bijzonder in hun kinderen die ze bijna nooit meer zien.

Is dit Irak? Nee, dit is het pretpark Dream City, een stad die in alle opzichten het complete tegenovergestelde is van Irak. In deze ‘droomstad’ eten Sjiieten een ijsje, gezeten naar Soennieten, terwijl een groepje luidruchtige Amerikaanse militairen grappen zitten te maken aan een tafeltje daarnaast. De documentaireserie Dream City – Iraq (Thomas Kaan, VPRO, 2007) portretteert enkele bezoekers van het pretpark.

Het Nederlandse platteland is drastisch aan het veranderen. De toekomst van het boerenbedrijf is onzeker, alleen innovatie lijkt uitkomst te bieden. In Het nieuwe boeren (HUMAN, 2004) richt Eveline van Dijck haar camera op boeren, die met hun bedrijven inspelen op het opkomende ‘agrotoerisme’ in het veenweidegebied van het Groene Hart.

Bier, barbecue en bingo-avonden: ze vormen de onbezorgde kant van het familiestrand in zomers IJmuiden. Maar wat gebeurt er, nu steeds meer yuppen kiezen voor een vakantiehuisje aan het strand? En wat zal er veranderen, wanneer de gemeente Velsen probeert IJmuiden met een derde haven voort te stuwen in de vaart der volkeren? Voor Familiestrand (VARA, 2003) volgde Hans Polak volgde het strandleven in IJmuiden van begin april tot eind september 2002.

Ik vind dit leuk (2010) is een korte documentaire van Alette van Zwieten, Anna van ’t Hek en Merijn Scholte Albers, studenten aan de HKU. De film laat zien wat mensen op sociale evenementen en openbare plaatsen doen, als ze zich vervelen of denken dat niemand hen ziet.

De vrijetijdszone (VPRO, 2001) van Bregtje van der Haak gaat over de strak georganiseerde en ambitieuze inrichting van onze vrije tijd. De vrijetijdsindustrie in de provincie Zeeland weet met veel succes in te spelen op onze drang naar een zinvolle invulling van onze vrije uurtjes.

Marije Meerman maakte in 1999 voor het VPRO-programma De Nieuwe Wereld BV Marbella, een portret van het roemruchte Spaanse plaatsje Marbella. Destijds werd dit door bouwtycoon Gil Y Gil in recordtijd omgetoverd van verpauperde badplaats tot luxe vakantieoord voor welgestelden.

Holland Doc 24 – Bekijk de wereld met andere ogen. Kijk voor de uitzendtijden op: www.hollanddoc.nl/live Via twitter, Facebook en Youtube is Holland Doc ook op de voet te volgen.

‘Ik vind dit leuk’ is op Holland Doc 24 te zien van zaterdag 7 tot en met 13 mei 2011. Het digitale kanaal Holland Doc 24 zendt wekelijks documentaires uit rond een bepaald onderwerp. Holland Doc 24 is 24 uur per dag te ontvangen via internet en digitale televisie. Kijk op www.hollanddoc.nl voor meer informatie. Op de site staan ook nog eens ruim 1000 films en radiodocumentaires on demand in het kijk- en luisterarchief.

Holland Doc 24 is te bekijken op de volgende manieren:

  • Livestream op het internet: http://www.hollanddoc.nl/live
  • Bij UPC Digital op: kanaal 309
  • Bij CAIW op: kanaal 119
  • Bij Ziggo op: kanaal 206
  • Interactieve tv van KPN: kanaal 102

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.