Vraagje: Waterloo ligt in?

Het herdenkingsteken op de plek waar ooit de Slag van Waterloo plaatsvond.


Na het Jaar van de strip is er een nieuw toeristisch jaarthema in Franstalig België aangebroken: ‘Het Wallonië van de grote schrijvers’. In 2011 is het precies 150 jaar geleden dat Victor Hugo in Waterloo de laatste hand legde aan het manuscript van Les Misérables. In het kader van het nieuwe jaarthema besteden verschillende musea in Wallonië met exposities en evenementen aandacht aan Victor Hugo en andere grote schrijvers die Zuid-België bezochten en hun getuigenissen over het land neerpenden. Een overkoepelende tentoonstelling ‘Wallonië geschetst door grote schrijvers’ trekt vanaf 13 mei langs verschillende plaatsen in Zuid-België. Kijk voor meer informatie over tentoonstellingen en activiteiten op www.walloniedesecrivains.be.

30 juni 1861, 8:30u: Victor Hugo schrijft het woord ‘einde’ in het manuscript van ‘Les Misérables’. Op dat moment verblijft hij in het Hôtel des Colonnes in Waterloo, tegenover de Leeuwenheuvel. Nu, precies 150 jaar later, is er in het Wellingtonmuseum een tentoonstelling te bezichtigen over de verschillende fasen van het schrijfproces en het daaropvolgende succes van Les Misérables. In het bezoekerscentrum en het Panorama bij de Leeuwenheuvel, en in het Wellingtonmuseum kunt u ook alles te weten komen over de Slag bij Waterloo tussen de legers van Napoleon en Wellington in 1815. Op zaterdag 18 juni wordt er wederom een re-enactment van de Slag bij Waterloo gehouden met 2000 figuranten in historisch kostuum aan de voet van de Leeuwenheuvel. Elk jaar trekt het evenement zo’n 50.000 bezoekers.

Vanaf mei kunt u zich individueel en als groep met een rondleiding door Luik laten loodsen in de voetsporen van enkele beroemde toeristen uit de 19e eeuw, zoals Victor Hugo en Alexandre Dumas. Luik maakte in die tijd een ongekende economische bloei door en schudde het Middeleeuwse uiterlijk van zich af. Victor Hugo liet mooie beschrijvingen over Luik na. Het in 2007 vernieuwde museum Grand Curtius laat in een tentoonstelling zien hoe Luik er in de tijd van Victor Hugo uit zag (gratis toegang). Het museum biedt ook onderdak aan een prachtige collectie religieuze kunst, glas en pendules.

Een andere belangrijke schrijver voor de stad Luik is Simenon, geboren en getogen Luikenaar. In de stad is een wandeling uitgezet langs belangrijke plaatsen voor Simenon en zijn pennenvrucht inspecteur Maigret. Belangrijke punten worden gemarkeerd door een metalen beeltenis van een hoed en pijp, de beroemde attributen van Maigret. Zo voert de wandeling langs een gedenkplaat op het gemeentehuis met daarop de naam Maigret. Er wordt gezegd dat Simenon hier inspiratie voor de naam van zijn hoofdpersoon opdeed.

Praktisch

  • Themajaar 2011 ‘Het Wallonië van de grote schrijvers’: www.walloniedesecrivains.be. De consument kan een brochure over ‘Het Wallonië van de grote schrijvers’ aanvragen per e-mail informatie@belgie-toerisme.nl en telefoonnummer 020 – 524 43 42. Er wordt een vrijwillige bijdrage van € 2,95 gevraagd.
  • Rondleiding ‘Luik ontdekken in de voetsporen van enkele beroemde toeristen uit de 19e eeuw’, voor individuele bezoekers, van 13/6 > 30/9/11 en voor groepen van mei tot december 2011, reserveringen via Office du Tourisme de Liège, +32 (0)4 221 92 21, www.liege.be/tourisme.
  • Wandeling van Simenon in Luik, hele jaar door, informatie Office du Tourisme de Liège, +32 (0)4 221 92 21, www.liege.be/tourisme.
  • Tentoonstelling ‘Victor Hugo en 150 jaar ‘Les Misérables’ in Waterloo, 1/7 > 15/10/2011, in het Wellingtonmuseum, Chaussée de Bruxelles 147, 1410 Waterloo, T: 32 (0)2 357 28 60, www.museewellington.be, www.waterloo1815.be.

Elke Dag Vakantie bezocht Waterloo eerder.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.