Weekend weg kost 375 euro


Gemiddeld zijn consumenten voor een trip naar een Europese topbestemming eind mei in totaal zo’n 375 euro per persoon kwijt. Dat blijkt uit het vandaag geïntroduceerde onderzoek ING Weekendje Weg. Naar Brussel kunnen vakantiegangers voor ruim 200 euro per persoon. Rome is met 530 euro het duurst van alle onderzochte steden. Vooral de kosten van vervoer drukken hun stempel op de optelsom. Ze variëren van 10% tot wel 60% van het totaal. Afhankelijk van vraag, aanbod en andere economische ontwikkelingen kan de volgorde van de huidige top 10 er in het najaar heel anders uitzien.

Kosten overzichtelijk in kaart
Met het Weekendje Weg biedt het ING Economisch Bureau Nederlanders beter inzicht in de kosten van een weekendbezoek aan een buitenlandse stad. Het Economisch Bureau heeft de kosten op een rij gezet en neemt daarbij meer dan alleen reis- en hotelkosten mee. Het gaat om een totaalplaatje waarin bijkomende kosten in Nederland en uitgaven ter plekke (eten, openbaar vervoer, bezienswaardigheden etc.) zijn meegenomen. Alle 10 stedentrips zijn op dezelfde wijze samengesteld en daardoor voor consumenten goed vergelijkbaar. Daarnaast laat het Economisch Bureau zien hoe actuele ontwikkelingen in de economie – denk aan olieprijs en wisselkoersen – uitpakken voor de uitgaven van consumenten aan een weekendje weg. Vanaf nu zetten we elk half jaar de totale kosten van een trip naar 10 populaire Europese steden op een rij.

375 euro per persoon voor een weekendje
Gemiddeld kost een trip naar een Europese topbestemming eind mei in totaal zo’n 375 euro per persoon. Naar Brussel kunnen vakantiegangers het voordeligst, voor ruim 200 euro per persoon. Dat komt door de combinatie van gunstige prijzen voor zowel het vervoer als het hotel. Rome is met 530 euro per persoon het duurst van alle onderzochte steden. Vooral de weg naar Rome is relatief duur. Voor een retourticket Rome ben je in het laatste weekend van mei al bijna 250 euro kwijt. Alleen het vervoer is al duurder dan een volledig weekendje Brussel. Daarnaast drijven de toegangsprijzen voor de populairste bezienswaardigheden in Rome – met ruim 30 euro voor twee entreekaartjes veruit de duurste – het totaal op.

Vervoer drukt stempel op kosten
De kosten van vervoer naar de bestemming lopen flink uiteen. Ze variëren van 25 euro pp heen en weer naar Brussel tot 279 euro voor een retourtje Rome (een ticket van 249 euro + 30 euro transfer). Procentueel zijn consumenten het meeste kwijt om in Istanbul te komen (62%van het totaal). Belangrijk op dit moment voor de vervoerskosten is de relatief hoge olieprijs. De prijs van kerosine deint mee op de golven van de olieprijs. Op dit moment moet er voor vliegtuigbrandstof bijna de helft (45%) meer betaald worden dan een half jaar geleden. Dat laat uiteraard zijn sporen na in de ticketprijzen. Gemiddeld kosten vliegtickets nu 25% meer dan een half jaar geleden. Op korte stukjes verslaat de auto al snel het vliegtuig. Wel weet de trein naar Brussel nog aardig in de buurt van de auto te komen, zeker als we de eventuele parkeerkosten meerekenen.

Tarieven blijven in beweging
Deze keer kwam een weekendje Rome het duurst uit de bus. In Londen raakt vooral het slapen de portemonnee flink. Dit beeld staat echter niet vast. Vraag en aanbod in de reisbranche zorgt voor fluctuaties in de hoteltarieven en de ticketprijzen. Ook de olieprijs werkt flink door. Verder laat de wisselkoers op een aantal bestemmingen zijn sporen na. Door het zwakkere Britse Pond is de oversteek over de Noordzee nu 20 euro goedkoper dan ruim een half jaar geleden. Zo raakt de economie de vakantieganger in de portemonnee en dat beïnvloedt de kosten van zijn keuzes. Afhankelijk van vraag, aanbod en andere economische ontwikkelingen kan de huidige top 10 er in het najaar dus weer anders uitzien. In de volgende seizoenspiek houdt het ING Economisch Bureau weer de vinger aan de pols en zetten we dezelfde 10 Europese steden weer op een rij. Zo kunnen reislustige consumenten zien waar zij op dat moment voordelig naar toe kunnen.
Zie voor andere publicaties van het ING Economisch Bureau ook: www.ing.nl/economie

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.