Weinig kennis over reisziektes

Weinig kennis over reisziektes 8
De Nederlandse vakantieganger gaat steeds verder van huis op vakantie. Veel mensen vergeten in hun enthousiasme dat er in deze verre oorden, maar ook in landen dichter bij huis vreemde ziektes heersen. Wanneer je op reis gaat kun je een reizigersziekte oplopen. In opdracht van Gezond op Reis heeft TNS NIPO een onderzoek uitgevoerd over de kennis van Nederlanders over reizigersziektes. Uit dit onderzoek is gebleken dat malaria volgens een ruime meerderheid van de Nederlanders (67%) reizigersziekte nummer 1 is. Buikloop, diarree en maag-darmklachten (33%) en hepatitis (32%) worden ook door (bijna) een derde van de Nederlanders genoemd. Vrijwel alle Nederlanders hebben wel eens van hepatitis A (94%) of B (96%) gehoord.

De manieren waarop men hepatitis op kan lopen zijn minder goed bekend onder Nederlanders. Het is vooral onduidelijk voor Nederlanders dat besmetting met hepatitis A op een heel andere manier plaatsvindt dan besmetting met hepatitis B. Hepatitis A wordt veroorzaakt door slechte hygiëne van voedsel en sanitaire voorzieningen. Hepatitis B kun je oplopen door onbeschermd seksueel contact of via besmet bloed. Besmetting met hepatitis B komt ook voor via niet hygiënische accupunctuur, tatoeage en piercing of door het gemeenschappelijk gebruik van scheermesjes en tandenborstels.
Opvallend is dat ruim de helft van de Nederlanders niet weet dat er vaccinaties tegen hepatitis A en B bestaan om te voorkomen dat je besmet wordt. De meeste Nederlanders zouden zich wel laten vaccineren tegen hepatitis als men op vakantie gaat naar landen waar hepatitis veel voorkomt.
Bijna de helft (48%) van de Nederlanders denkt niet goed op de hoogte te zijn van vaccinaties die nodig zijn voor de verschillende landen. Vierentachtig procent van de Nederlanders weet overigens wel waar men terecht kan voor informatie over vaccinaties.

Malaria volgens ruim twee derde (67%) van de Nederlanders een typische reizigersziekte
Malaria wordt door ruim twee derde van de Nederlanders spontaan genoemd als reizigersziekte.
Vrijwel alle Nederlanders hebben ook wel eens van hepatitis A of B gehoord. Echter slechts één op de tien van de Nederlanders zegt veel te weten over hepatitis A of B. Een ruime meerderheid van de ondervraagde Nederlanders zegt weinig tot geen kennis te hebben over zowel hepatitis A als B. Nederlanders werkzaam in de gezondheidszorg en Nederlanders die gevaccineerd zijn tegen hepatitis A of B zijn over het algemeen beter bekend met hepatitis.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.